Događaji

''Hrvatska radi apsolutno sve suprotno''

Zelena akcija o studiji eksploatacije Jadrana: Obična farsa

 Zelena akcija o studiji eksploatacije Jadrana: Obična farsa

Povodom javnog izlaganja o Strateškoj procjeni utjecaja na okoliš plana istraživanja i eksploatacije ugljikovodika u Jadranu, Zelena akcija iznova će upozoriti na potencijalnu štetu tog unosnog posla.
U Zelenoj akciji zamjeraju mjerodavnima loše odrađen posao. Bernard Ivčić upozorava:

''Hrvatska radi apsolutno sve suprotno. Prvo je raspisan natječaj, onda se već skoro sve dogovorili s investitorima. Nakon toga su Agencija za ugljikovodike i Ministarstvo gospodarstva shvatili da im proceduralno treba procjena utjecaja na okoliš, pa je zato sada rade. A tek nekad krajem godine je predviđena izrada Plana i strategije upravljanja Jadranom. Dakle, smatramo da je cijela ova javna rasprava jedna farsa'', napominje Ivčić. Navodi i jedan od, tvrdi, čitavog niza primjera za tu tvrnju.

''U samoj studiji se navode i neke dosta kreativne i bizarne stvari. Poput toga da će te naftne platforme imati i pozitivan učinak, jer će se ptice selice moći na njima odmarati na svom putu. Dakle, eksploatacija nafte predstavlja ugrozu za turizam i bioraznolikost Jadrana'', zaključuje Ivčić.

Iz Zelene akcije stoga pozivaju građane da se pridruže javnoj raspravi i zajedno s njima kažu 'NE' planu vađenja u ovom dijelu Jadrana. Predstavnici Zelene akcije danas će svoje stavove ponoviti na skupu u zagrebačkoj Miramarskoj ulici, uoči javnog izlaganja o Strateškoj studiji od strane mjerodavnih.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.