Događaji

DORH traži dodatnu dokumentaciju

Podjela nekretnina Vjesnika: Na sudu Večernji list, Tisak i tvrtka Ninoslava Pavića

Podjela nekretnina Vjesnika: Na sudu Večernji list, Tisak i tvrtka Ninoslava Pavića

Rasprava o podjeli zemljišta i nekretnina bivšeg NIŠPRO Vjesnik bit će održana sredinom ožujka iduće godine na zagrebačkom Općinskom građanskom sudu, saznaje se iz sudskog poziva upućenog zainteresiranim stranama, uključivši i Večernji list u vlasništvu austrijske Styrije, Tisak u sklopu Agrokora Ivice Todorića te Allegheny Financial, nekretninsku tvrtku Ninoslava Pavića i partnera.

Ročište o provođenju tzv. zemljišnoknjižnog ispravnog postupka zakazano je za 17. ožujka 2015. kada bi sud, na temelju prijedloga Vjesnika d.d., Večernjeg lista, Tiska, Allegheny Financiala i drugih, ali i na temelju spisa, donijeti odluku o podjeli i uknjiženju nekadašnjih Vjesnikovih nekretnina, svojevremeno procijenjenih na 80 milijuna eura.

Na zemljište i nekretnine jedne od najvrijednijih parcela u središtu Zagreba, a temeljem dogovora suvlasnika, prava polažu država i tiskara Vjesnik koji se žele uknjižiti na 60,6 posto vlasništva, Allegheny Financial Ninoslava Pavića i partnera polaže pravo na 11,94 posto, 10,84 posto ima Styria preko Večernjeg lista te Tisak s gotovo 11 posto vlasništva.

Moguća izgradnja čak šest puta većeg poslovno-stambenog kompleksa

Prema Studiji prostornog uređenja mogućnosti izgradnje kompleksa Vjesnik iz 2012., iza koje stoje svi suvlasnici, na parceli od 32.435 četvornih metara moguća je, prema urbanističkom planu, gradnja poslovno-stambenog prostora do čak 260.000 četvornih metara, gotovo šest puta više od sadašnjih 45.000 korisnih kvadrata na 17.606 četvornih metara izgrađene površine.

Prihvati li se plan suvlasnika Vjesnikova kompleksa i pronađe li se zainteresirani investitor nakon natječaja Državnog ureda za upravljanje imovinom (DUUDI), svi suvlasnici mogli bi nakon uknjiženja i vlasništva te 'zelenog svjetla' DORH-a biti isplaćeni. Prema posljednjoj procjeni vrijednosti, potencijalni investitor trebao bi 'velikoj trojci' - Todorićevoj kompaniji, austrijskoj Styriji i tvrtki u Pavićevu suvlasništvu platiti ukupno 27 milijuna eura - svakome od njih između 8,8 i 9,5 milijuna eura.

S druge strane, na posljednji DUUDI-jev natječaj za iskazivanje interesa za nekretnine Vjesnika do sredine rujna javili su se AR Group Istanbul Turska, investitor u hotelske lance zainteresiran za poslovno trgovački centar u Vjesnikovu kompleksu, kao i Rubin Open Investment Group koji je najavio osnivanje poslovnog centra izvrsnosti. No, samo mjesec dana kasnije država kao da je odustala od stranih investitora, najavivši preseljenje dijela Ministarstva financija, Ministarstva pravosuđa i nekih državnih agencija u Vjesnikov neboder.

DORH traži dodatnu dokumentaciju

Novi problem se, prema svemu sudeći, pokazao i u spisima priloženim za već dogovorenu podjelu nekretnina i uknjiženje vlasništva, jer osim zabilježbi i prigovora Grada Zagreba, tvrtke Chargonet i nekih manjih vjerovnika, oglasilo i Državno odvjetništvo (DORH).

"U svezi s prijedlogom predlagatelja, a s obzirom na upis društvenog vlasništva u zemljišnim knjigama, suglasni smo s provedbom prijavnog lista i formiranja zemljišnoknjižne čestice, međutim predlažemo da predlagatelji dostave sve isprave iz kojih proizlazi osnovanost njihove prijave", piše u podnesku DORH-a.

Osim zahtjeva da podnositelji prijedloga obrazlože koliko imaju poslovnih prostora u metrima kvadratnim u pojedinim objektima Vjesnika, DORH je posebno zatražio i dokaz o procijenjenoj imovini i zaključnu bilancu za društveno poduzeće Arena, preko kojeg je i Ninoslav Pavić ušao u podjelu imovine bivšeg Vjesnika, prvo preko Europapress Holdinga (EPH), a potom i Allegheny Financiala.

No, svom zahtjevu DORH je zatražio i kupoprodajne ugovore koji bi otkrili i dosad nepoznate pojedinosti o prodaji Večernjeg lista, ali i Tiska.

"Za sve ugovore koji su predlagatelji dostavili predlažemo da dostave dokaze o isplati kupoprodajne cijene u kojima je određeno da dokaz o isplati predstavlja uvjet upisa prava vlasništva kupca u zemljišnim knjigama", piše u podnesku DORH-a.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.