Događaji

Akcije spašavanja

Posade HRZ i PZO-a u akcijama spašavanja po olujnom nevremenu

Posade HRZ i PZO-a u akcijama spašavanja po olujnom nevremenu

Posade Eskadrile transportnih helikoptera (ETH) 93. zrakoplovne baze HRZ i PZO-a hitnim medicinskim letovima su u ponedjeljak, 1. rujna 2014., prevezle četiri pacijenta s helikopterima Mi-8 MTV.

Akcije su započele u jutarnjim satima, kada je s otoka Hvara prevezena trudnica, a u kasnijim akcijama posade su unatoč iznimno nepovoljniim vremenskim uvjetima uspjele doći do troje ugroženih pacijenata.

Helikopterska posada je najprije s otoka Hvara prevezla dvije mađarske turistkinje do Splita, no zbog olujnog nevremena slijetanje nije bilo moguće na helidrom Firule, te je posada iz sigurnosnih razloga prizemljila helikopter u Loru, odakle je kolima hitne pomoći organiziran prijevoz unesrećenih do splitskih Firula. U večernjim satima posada je uspjela pronaći siguran koridor do Brača, odakle je prevezen pacijent, koji je doživio moždani udar.

Zahtjeve za angažiranjem letačkih posada HRZ i PZO uputio je Županijski centar 112 Split, a u ovoj godini sveukupno su helikopterima 93. zrakoplovne baze HRZ i PZO-a do sada prevezena 353 pacijenta.

MORH


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.