Događaji

Slobodni internet

Rijeka- okrugli stol o budućnosti upravljanja internetom

Rijeka- okrugli stol o budućnosti upravljanja internetom

Okrugli stol "Budućnost upravljanja internetom", na kojem se raspravljalo o regulaciji interneta i utjecaju na upravljanje internetom, održan je danas u okviru međunarodne konferencije o informacijskim i komunikacijskim tehnologijama MIPRO 2014.

Zdravko Jukić iz Hrvatske agencije za poštu i elektroničke komunikacije (HAKOM), koja je uz Programski odbor MIPRO-a, organizirala okrugli stol, podsjetio je na sadašnje stanje i složeni model upravljanja internetom, ističući da je upitno kako je javni interes u tako širokom modelu zaštićen.

Univerzalnu dostupnost osigurava kompanija, koja ima poseban ugovorni odnos samo s jednom državom svijeta, SAD-om. SAD bi željele zadržati svoj položaj, dok neki, pak, pitanje upravljanja žele riješiti putem UN-a.

Na tom tragu bila je inicijativa iz Brazila, o čemu je održana i međunarodna konferencija, koja je potaknula dogovor o načelima upravljanja internetom, rekao je Jukić koji je također naveo da SAD vjerojatno neće prihvatiti prijedlog kojim bi se uloga Internet Assigned Numbers Authority (IANA) prebacila na neku drugu vladu ili nevladinu organizaciju, kao UN.

Govoreći o regulaciji mrežne neutralnosti, Jukić je rekao da je HAKOM, kada je u pitanju mrežna neutralnost, za transparentnost i tržišno natjecanje.

O upravljanju vršnom .hr domenom, govorila je Nataša Glavor iz CARneta, podjetivši da je IANA 1993. dodijelila CARnetu administraciju nad vršnom .hr domenom. Osnivač CARneta je Vlada, a u u upravljanju vršnom .hr domenom sudjeluje više tijela. Sudionici okruglog stola u raspravi su isticali da će biti zanimljivo pratiti što će se događati u području upravljanja internetom, a u svijetu je velika zainteresiranost za ta pitanja.

Neki smatraju da će EU, time i Hrvatska, morati zauzeti stajalište o jedinstvenom telekomunikacijskom tržištu, čiji je dio i pitanje mrežne neutralnosti i upravljanje internetom. Drugi su isticali da je internet nastao u SAD, da kompanijaeu toj državi upravlja internetom, odnosno resursima cijelog svijeta. Rečeno je i da u nekim zemljama smatraju kako bi internetom trebalo upravljati neko međunarodno tijelo, ali i da postoji mogućnost nametanja rješenja, što bi, drže, moglo dovesti do kraja slobodnog interneta.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.