Događaji

Na štetu šuma

Saborski HDZ: Vlada pomaže posebnim golf investitorima

Saborski HDZ: Vlada pomaže posebnim golf investitorima

HDZ-ovi saborski zastupnici ustvrdili su danas da šume gube zaštitu izmjenama Zakona o šumama, te da se Vlada jako potrudila pomoći nekome od posebnih golf investitora.

Poručili su Vladi da se neće ostvariti njezini planovi o privlačenju invetitora. SDP su prozvali da danas zastupa različite stavove u odnosu na one iz 2009., kad se raspravljalo o zakonu o golfu.

SDP je tada, podsjetio je Josip Borić (HDZ), govorio da je donošenje takvih zakona najgori oblik korupcije, da je na djelu otimačina najvrednijeg što je Hrvatskoj preostalo, da zakon stvara nove tajkune, da je donesen samo kako bi se HDZ mogao odužiti donatorima.

Krajem 2013. premijer i ministar poljoprivrede govorili su da nema privatizacije šuma, voda i poljoprivrednog zemljišta, a ministar danas kaže da se ubrzava postupak raspolaganja šumama kako bi se potaknule investicije, naveo je Borić pitajući se koji je SDP pravi - onaj iz 2009. ili ovaj iz 2013. godine?

Stječe se dojam kako se aktualna Vlada jako potrudila pomoći nekome od posebnih golf investitora, ističe Đurđica Sumrak (HDZ), zanimajući se koji su to investitori, te zašto ni jedna druga namjena, osim golfa i kampova nije nabrojena u zakonu.

Branko Bačić (HDZ) podsjeća da po Ustavu šume i šumsko zemljište uživaju posebnu zaštitu, tvrdi da se ona gubi te da je moguće da se naznačava prodaja i privatizacija hrvatskih šuma.

Namjera je, kaže ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina, ubrzati postupak raspolaganja zemljištem u vlasništvu države kako bi se privukli novi investitori, povećala gospodarska aktivnost i novo zapošljavanje.

Razina zaštite šuma i šumskog zemljišta je povećana, jer se prostorni plan kojim se širi građevinsko zemljište na šume može donijeti samo uz izričito pozitivno mišljenje ministarstva, ističe ministar.

Vezano za kampove i golf igrališta, ministar kaže da zakon zorno povezuje pravilo kako bi trebalo upravljati i raspolagati značajnim površinama zemljišta, bilo da su u vlasništvu države ili drugih osoba.

Taj model jasno ističe: upravljati, ne prodavati, rekao je Jakovina, tumačeći kako institut prava gradnje omogućava da se ne proda pravo i ne daje pravo vlasništva, a da se omogući ono što treba turizmu.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.