Događaji

Međunarodni je dan volontera

Oni grade humanije i bolje društvo

Oni grade humanije i bolje društvo

Zaslužnim Zadranima dodjeljena priznanja "Volonterske ruke"

Međunarodni je dan volontera i prvi put u Zadru su volonterima dodjeljena posebna priznanja i to u organizaciji Volonterskog centra Zadar, u Muzeju antičkog stakla.

Kako je kazala predsjednica Udruge socijalnih radnika Zadar, Marija Pletikosa, mnogi ljudi ulažu svoje vrijeme i znanje za druge, svojom solidarnošću nose pozitivne promjene.

Centar za volontere Zadarska županija dobila je prošle godine u travnju, a voditelj Centra, Josip Vidov, pohvalio se kako je od kolovoza do danas okupio preko 200 volontera svih generacija.

"Volonterima angažman donosi im nova iskustva, ali i nov pogled na život. Zahvaljujemo se i preko 40 organizacija koje su nam ukazale povjerenje'', kazao je Vidov.

Volonterskom centru u Zadru javljaju se građani svih generacija, ali posebno je pohvalno što su se u volontiranje uključili i brojni mladi, srednjoškolci i studenti. Svoje slobodno vrijeme nesebično poklanjaju u Domu za starije i nemoćne, Gradskoj knjižnici, klubu mladih, itd.

Župan Stipe Zrilić, koji je s Ivicom Vlakićem, dogradonačelnikom, te Rudolfom Dvorskim, dožupanom, nazočio ovoj svečanosti, kazao je kako je volontiranje iznimno važna djelatnost i aspekt svakog društva.

"Činjenje dobra drugome za opće dobro hvalevrijedna je osobina, za bolje, uspješnije i humanije društvo'', poručio je Zrilić.

U glazbenom dijelu programa nastupili su učenici Hotelijersko-turističke škole i Ekonomsko birotehničke škole, a gimnazija Vladimira Nazora prikazala je prigodan film koji govori o tome što je za mlade volonterstvo. "Davanje sebe za druge, toplina, dostojanstvo, ljubav, osmijeh," neke su od njihovih poruka.

Zaslužnim volonterima dodjeljena je simbolična nagrada - "Volonterske ruke" koju su volonterski izradili učenici Škole za primjenjenu umjetnost i dizajn, a dodjeljene su Savezu udruga u nezavisnoj kulturi, Gradskoj knjižnici Zadar, te volonterki ''veteranki'' - gospođi Tatjani Cvitkušić. Zahvalnice su predane i Nini Bencun, Matiji Milinu, Nebojši Fiali, Martini Đurković i Marinu Tičiću koji su volontirali u udrugama i institucijama.

Evo što nam je u kratkom razgovoru kazala naj-volonterka Tatjana Cvitkušić:

 

 

U Hrvatskoj za sada postoji 4 regionalna volonterska centra: Rijeka, Zagreb, Split i Osijek.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.