Događaji

Za ovu godinu planirana su tri panela:

Najavljujemo šesti skup u Golubiću

Najavljujemo šesti skup u Golubiću

Pozivaju se svi zainteresirani da prisustvuju otvaranju šestog međunarodnog naučnog skupa pod nazivom "Prava nacionalnih manjina - borba protiv diskriminacije" koji će se održati u Golubiću (obrovačkom), u utorak 20.08.2013. godine sa početkom u 10,00 sati.

 

Skup se tradicionalno održava u povratničkom mestu Golubić u Zadarskoj županiji, u neposrednoj blizini manastira Krupa u mjesnoj osnovnoj školi.

Za ovu godinu planirana su tri panela:

Panel 1 - Povratak izbeglica i rešavanje drugih statusnih i manjinskih pitanja Srba u  Hrvatskoj i Hrvata u Srbiji kroz dosledno provođenje propisa, kao uslov boljeg  zajedničkog života

Panel 2 - Ekstremni nacionalizam kao izvor mržnje i predrasuda

Panel 3 - Holokaust - edukacija o prošlosti, kao uslov boljoj budućnosti

Specifičnost ovogodišnjeg skupa je u činjenici da će se govoriti o Holokaustu, kao primjeru iz prošlosti koji treba da bude opomena za budućnost. O toj temi će posebno govoriti gosti iz SAD (PhD. Susanne Bleiberg Seperson - Dowling College, New York), iz Poljske (Jolanta Ambrosewicz-Jacobs, Ph.D.- Dyrektor/DirectorUniwersytet Jagielloński/Jagiellonian University, Centrum Badań Holokaustu/Center for Holocaust Studies), iz Grčke (PhD. Maria Kavala - Aristotle University of Thessaloniki).

Zbornici sa prethodnih pet skupova značajna su građa za unapređenje odnosa između dvaju naroda i država. Promocije zbornika su održane u Zagrebu, Novom Sadu, Beogradu, Vukovaru, Subotici, Somboru, Obrovcu, ali i na nekoliko inostranih skupova. Međunarodne organizacije daju svoju podršku nastavku naučnih skupova u Golubiću, Obrovac. Ovaj skup osim značaja teme važan je i po činjenici da je Republika Hrvatska postala punopravni član EU, a da je i Republika Srbija napredovala na tom putu. Svi značajniji domaći, ali i značajan dio inostranih medija pratili su dosadašnje skupove, što se može vidjeti i pregledom objava sa ovog skupa.

Plenarni dio skupa biće održan u Golubiću 20.08., sa početkom u 10,00 sati.

Na otvaranju će govoriti predstavnici organizatora, gradonačelnik grada Obrovca, predstavnici srpske nacionalne manjine u Hrvatskoj i hrvatske nacionalne manjine u Srbiji i političari gosti skupa. Do 15,00 sati biće završena izlaganja većeg dijela autora, a preostali autori svoje radove će izložiti u popodnevnom dijelu. I ove godine naučni skup će svojim zajedničkim radom organizovali Udruga za povijest, suradnju i pomirenje (CHDR) -Golubić, Obrovac, Centar za istoriju, demokratiju i pomirenje - Novi Sad.

Organizaciju skupa pomažu i Srpsko narodno vijeće iz Zagreba, Zajedničko vijeće općina iz Vukovara, Nacionalni savjet hrvatske nacionalne manjine u Srbiji, Kancelarija za dijasporu i Srbe u regionu, Komeserijat za izbjeglice Republike Srbije i Fond za pomoć izbjeglicama Vlade Vojvodine.

Predviđeno je da na naučnom skupu i ove godine učestvuju i politički predstavnici Srba iz Hrvatske i Hrvata iz Srbije, ali i politički predstavnici dveju zemalja, koji donose najznačajnije odluke vezane za bilatelarne odnose.

Na završnoj generalnoj sesiji biće doneta zajednička izjava vezana za dalja istraživanja i uticaj koji bi naučnici na osnovu postignutih rezultata mogli da ostvare u široj zajednici, a naučnici će biti upoznati i sa razgovorima koje su vodili politički predstavnici.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.