Događaji

Tijelima protiv bagera

Prosvjed protiv rušenja skate parka

Prosvjed protiv rušenja skate parka

U zagrebački Studentski centar jutros oko osam sati stigli su bageri koji su počeli s rušenjem tamošnjeg skate parka. Skejteri ističu da se ruši zbog obnove Francuskog paviljona i izgradnje novih parkirnih mjesta, a Bandić tvrdi: "Rušenje nema nikakve veze s projektom obnove Francuskog paviljona, ako skate park bude uklonjen, u roku tri mjeseca ćemo naći zajedničko rješenje".

Ono što ponajviše muči skejtere jest činjenica da su sami izgradili omiljeni park prije sedam godina. Dozvola za rušenje izdana je prije tri dana.

Brojni mladi Zagrepčani okupili su se u skate parku nakon što se vijest proširila društvenim mrežama. Njih stotinjak tijelima je zaustavilo rušenje parka, a stigla je i policija. Na mjestu događaja ostaju do obećanja nadležnih institucija Grada Zagreba.

Skejteri upiru prstom u novog sanacijskog upravitelja Peju Pavlovića za kojeg kažu da "radi sve na svoju ruku". Marin Dundić iz skate kluba Špaulin jedan je od inicijatora ovog projekta koji je zaživio prije sedam godina. Iako ovi mladi skejteri nemaju građevinsku dozvolu za svoj park, smatraju da su bageri poslani iz skroz drugih razloga.

"Ova je skulptura postavljena na sve karte u skate svijetu i Zagreb je isključivo zbog nje postao poznat u tim krugovima"

"Pravi razlog rušenja je obnova Francuskog paviljona. Mi se nalazimo 60 metara od Francuskog paviljona, skroz uz prugu, a on se obnavlja, i sve oko njega. Da bi se napravilo još ekstra pet parkirnih mjesta, oni žele srušiti skate skulpturu nakon sedam godina. Čak ni Kultura promjene SC-a nije bila informirana o tome", rekao je Dundić.

U slučaju da dođe do rušenja ove skate skulpture, skejteri traže alternativnu lokaciju u gradu. Od svojih zahtjeva neće odustati, tijelima će spriječiti rušenje njihovog projekta koji nazivaju spomenikom kulture.

"Ovdje smo radili kulturni sadržaj sedam godina, imamo svake godine posjetitelje iz cijelog svijeta. Konstantno dolaze ljudi zato što je ova skulptura postavljena na sve karte u skate svijetu i Zagreb je postao poznat u skate svijetu isključivo zbog nje", istaknuo je Dundić.

U međuvremenu je stigao odgovor iz zagrebačkog Studentskog centra. Kažu da je rješenje o rušenju izdala nadležna Građevinska inspekcija Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja. Pojašnjavaju da je riječ je derutnom i po zdravlje opasnom objektu koji je podignut bez ikakve pisane dokumentacije. Napominju da sutra počinju radovi na uređenju dvorišta SC-a zbog kojeg skate park ne može ostati na trenutnoj lokaciji.

Bandić podržao skejtere

Podršku skaterima pružio je i Milan Bandić. Iz Ureda gradonačelnika stiglo je priopćenje u kojem stoji da uklanjanje skate parka nema nikakve veze s uređenjem Francuskog paviljona.

"U kontekstu današnjih informacija u medijima o uklanjanju skate parka u krugu Studentskog centra u Zagrebu, što s uređenjem Francuskog paviljona i njegova neposrednog okoliša, o čemu brine Grad Zagreb, nema nikakve veze, gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić naglašava da su skejterima njegova vrata otvorena te da će, ako skate park u SC-u bude uklonjen, zajedno s njima u roku od tri mjeseca naći novo rješenje", istaknuo je.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.