Događaji

Tribina u Kloozu

Zašto provesti dva sata volontirajući, a ne na kavi?

Zašto provesti dva sata volontirajući, a ne na kavi?

Zašto provesti dva sata volontirajući, a ne na kavi?

Razloga je bezbroj, uvjerili su nas sudionici tribine o volontiranju među mladima održanoj u četvrtak navečer u klubu za mlade Klooz u Zadru.

Gosti tribine bili su Nina Kurta, mlada profesorica pedagogije i sociologije koja je volontirala u nekoliko projekata preko EVS-a u Španjolskoj, Ivo Štrkljević, student ruskog i antroplogije i trenutni volonter u klubu mladih KLOOZ, volontirao je u Lizi za prevenciju ovisnosti u Splitu i u splitskom izviđačkom klubu i bio proglašen najboljim volonterom Hrvatske 2009., Josip Vidov, voditelj novootvorenog zadarskog Volonterskog centra, te Žozefina Žentil Barić, knjižničarka i koordinatorica za volonterski rad u Gradskoj knjižnici Zadar.

 

Volonterski centar u Zadru otvorio je vrata u travnju prošle godine. Zasada se bavi kreiranjem baze podataka potrebnih za volonterske aktivnosti, koordinacijom volontera u ustanovama i udrugama. Josip kaže da je nešto više mladih volontera, ali ima i starijih generacija. Prostorije Volonterskog centra nalaze se u ulici Jurja Bianchinija 7. Želite volontirati? Javite im se već danas!

Nina je volontirala u Španjolskoj čak šest mjeseci. Kaže da je to bilo nezaboravno iskustvo i da o volntiranju postaneš ovisan - pruža upoznavanje drugih zemalja, ljudi, jezika, razvija komunikacijske vještine.

Ivo je proglašen Najboljim volonterom u Hrvatskoj 2009. godine. U Splitu je volontirao još od 15.-te godine i za njega je posebno iskustvo bio rad u izviđačima koje planira pokrenuti i u Zadru.

Žozefina je govorila o brojnosti volontera u Gradskoj knjižnici Zadar. Riječ je o profesorima koji su nezaposleni ili u mirovini i pružaju repeticije djeci slabijeg imovinskog stanja. Tu su i tečajevi rada na računalu za umirovljenike i klubovi čitatelja. Od 2006. godine do danas volontera je sve više - čak 55, od čega 27 mladih. I studenti su aktivni.

Na tribini se još raspravljalo o zakonu o volonterima, predrasudama s kojima se susreću, edukaciji volonetra i informiranju o mogućnostima volontiranja u Zadarskoj županiji

Dodavanje novih komentara je onemogućeno.