Događaji

U skladu s EU

Klubovi podržali prijedlog Zakona o informiranju potrošača o hrani

Klubovi podržali prijedlog Zakona o informiranju potrošača o hrani

O hrani, točnije o prijedlogu Zakona o informiranju potrošača o hrani, raspravljalo se u Saboru u kojem se, nakon više od godinu dana izbivanja, pojavio i splitski gradonačelnik Željko Kerum.

Svi klubovi podržali su prijedlog Zakona o informiranju potrošača o hrani, kojim se jamči točna i potpuna informacija o sastavu i porijeklu hrane, kakvu imaju i potrošači u Europskoj Uniji. Ipak oporbu je zasmetalo što će se kaznene odredbe novog zakona primjenjivati tek od prosinca 2014. godine čime se, smatraju u oporbi, pogoduje onima koji varaju potrošače uvozeći i prodajući hranu niske kvalitete.

"Ovo je još jedan od dokaza da uvoznički lobij caruje Hrvatskom i nameće zakone", rekao je laburist Branko Vukšić.

"Cijelu 2014. ovaj lobi ima mogućnost raditi ono što je do sad radio, uvoziti smeće i polusmeće od hrane", naglasio je HDSSB-ov Boro Grubišić"Nikome ne pogodujemo", odgovorio je ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina.

"Ova odgoda je istovjetna početku primjene odredbi same uredbe. Znači, nismo mi izmišljali ništa novo, kako će vrijediti za ostale zemlje tako će vrijediti i za Hrvatsku", naglasio je Jakovina.

Zvijezda dana u Saboru bio je čelnik HGS-a Željko Kerum koji se, kako je i obećao, nakon podužeg izbivanja pojavio u Saboru.

"Sad imamo Klub zastupnika i sad ćemo imati veće mogućnosti za funkcioniranje, priču, razgovore, rasprave. Uglavnom ćete me viđati stalno, svaki put kad bude sjednica Sabora. Sad je situacija da su lokalni izbori", kazao je Kerum.

Unatoč najavama da će po prvi put i za govornicu to se nije dogodilo. Kaže poslušao je savjet kolegica iz kluba, Jadranke Kosor i Nevenka Bečić, da izmjene zakona o šumskom reprodukcijskom materijalu, nisu njegovo područje. Njegova sestra dodatno je pojasnila razloge.

"On je jučer vozio autom iz Splita, bio je umoran, nastupio je na HTV-u, vjerojatno ste i gledali i ja sam mu rekla da nema potrebe, da može i drugi put, iako se pripremio, bio je spreman izaći za govornicu. Rekla sam mu da ne mora, da može i drugi put jer će sada biti učestalo u sabornici", rekla je Bečić.

A kako je došao tako je i otišao, nakon svega sat i pol provedenih u sabornici. Opravdao se drugim obavezama, a na novinarsko pitanje je li njegov iznenadni povratak u saborske klupe vezan uz lokalne izbore odgovorio.

"Ja imam svoj interes. Ako narod misli da su lokalni izbori razlog, nema veze zašto ne bi mislili, shvaćate", kazao je Kerum.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.