Događaji

Poziv u pomoć

Mljekari u roku od osam dana traže isplatu ostatka poticaja

Mljekari u roku od osam dana traže isplatu ostatka poticaja

U Gudovcu kod Bjelovara održan je Sabor mljekara s kojeg su resornom ministarstvu još jednom uputili poziv za pomoć.

"Ministre gori, ne možemo više", poručilo je iz Gudovca 300-njak mljekara, okupljenih na Saboru. Krajnje je vrijeme kažu, da krenu u proljetnu sjetvu, a nemaju novca niti za gorivo, niti za umjetno gnojivo, stoga traže da im se u sljedećih osam dana isplati ostatak poticaja u iznosu od oko milijarde kuna.

Pomoćnica ministra poljoprivrede Vesna Gantner to im nije mogla obećati jer isplata poticaja ovisi o stanju državne blagajne.

"Točan datum vam ne mogu reći jer ga ne znam, ovisi kakva će biti situacija u proračunu. Ono što je sigurno, da će biti prije zakonskog roka. Ministarstvo će se potruditi da bude tijekom ovog mjeseca", rekla je Gantner.

Odgovor koji teško može zadovoljiti mljekare kojih je sve manje. Proizvodnja mlijeka je u prva tri mjeseca pala za 17 posto, a farme se, upozorava predsjednik Hrvatskog saveza udruga proizvođača mlijeka Davor Blažić, zatvaraju svakog dana.

"Priča se da na dan propada pet farmi, znači mjesečno bliže 200", kaže Blažić.

Osim isplate poticaja, mljekari su zatražili da se sljedećeg tjedna sastanu s Jakovinom, no ne vjeruju da će do sastanka doći. A tada će se za svoja prava boriti drugim sredstvima.

"Ljudi će odlučiti. Rekao sam im da je neposluh jedan od novih početaka", istaknuo je Blažić.

Novi početak, odnosno novi prosvjed mljekara mogao bi biti prvog svibnja.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.