Događaji

Dan tolerancije

Dodijeljene nagrade "Luka Ritz - Nasilje nije hrabrost"

Dodijeljene nagrade

Međunarodni je Dan tolerancije. Tim se povodom tradicionalno, već treću godinu zaredom dodjeljuje nagrada 'Luka Ritz - Nasilje nije hrabrost'.

"Luka Ritz je bio divan mladi čovjek koji je nastradao samo zato što je bio drugačiji. U Zagrebu nikad nitko ne smije više stradati samo zato što je drugačiji, samo zato što ima drugačiji obrazac ponašanja, djelovanja ili načina na koji ostvarju svoj društveni status", poručio je predsjednik Gradske skupštine koji je, zajedno s gradonačelnikom Zagreba uručio nagradu učenicama Pauli i Mariji. I jedan i drugi zahvalili su obitelji Ritz.

"Hvala vam na svim ovim danima, mjesecima i godinama gdje niste izgubili pozitivnu energiju, niste otišli u apatiju, a mogli ste. Mogli ste posegnuti za bilo čim drugim, a napravili ste nešto najplemenitije što čovjek može napraviti - kad se izgubi netko najbliži da pomičete ljubav i toleranciju i da svi preveniramo u borbi protiv nasilja", istaknuo je Bandić.

Preživjeli su veliku tragediju, a kao životnu misiju izabrali su put i borbu protiv nasilja među mladima. "Luka Ritz je simbol otpora svakom nasilju, netrpeljivosti i netoleranciji, a vi na najbolji mogući način kao roditelji nam pomažete da tom svjedočimo i na tome vam hvala. Poruka mora biti da nasilje nije hrabrost nego kukavičluk", rekao je zagrebački gradonačelnik.

Bernardić je poslao poruku svima. Roditeljima da borba protiv nasilja počinje u obitelji, društvu da se nasilje ne isplati te da će se kad tad sankcionirati. "Naša najvažnija zadaća je da mijenjamo svijest, da osuđujemo nasilje, da ga preveniramo i da se protiv njega borimo svim mogućim sredstvima", naglasio je Bernardić.

Paula i Marija svojim su dijelima prijateljicama i prijateljima svoje dobi dokazale da nasilje stvarno nije hrabrost. "Moja poruka mojim vršnjacima da slijede primjer svih onih koji na bilo kakav način pokušavaju smanjiti nasilje", istaknula je Paula.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.