Događaji

1000 osoba na ulici

Svjetski je dan beskućnika

Svjetski je dan beskućnika

Milijuni ljudi diljem svijeta 10. listopada obilježavaju Svjetski dan beskućnika.

Kako je priopćila Udruga Most koja vodi splitsko Prihvatilište za beskućnike, Hrvatska se također ove godine, po prvi put, uključila u obilježavanje Svjetskog dana beskućnika, kako bi ukazala na njihov sve veći broj na našim ulicama.

U Hrvatskoj trenutno postoji deset Prihvatilišta za beskućnice i beskućnike te jedna stambena zajednica, ukupnog kapaciteta do 380 osoba. Postoje također i naznake o pokretanju programa za beskućnike u Dubrovniku te otvaranju još jednog prihvatilišta u Zagrebu.

Unatoč svim prihvatilištima, prema podacima djelatnika i volontera u Hrvatskoj je trenutno više od 1000 osoba na ulici.

U Udruzi Most podsjećaju da su od prošle godine beskućnici prepoznati u Zakonu o socijalnoj skrbi te se definiraju "kao osoba koja nema mjesto stanovanja niti sredstava kojima bi mogla namiriti potrebu stanovanja te je privremeno smještena u prihvatilištu ili boravi na javnim ili drugim mjestima koja nisu namijenjena za stanovanje".

U istom Zakonu se navodi:

"Veliki gradovi i gradovi sjedišta županija dužni su u svom proračunu osigurati sredstva za uslugu prehrane u pučkim kuhinjama, kao i pružanje usluga prihvatilišta za beskućnike na način propisan ovim Zakonom."

Unatoč zakonskom okviru, i dalje je problem nepostojanja prihvatilišta u svim gradovima, mali kapaciteti postojećih, nedovoljno programa i projekata koji utječu na društveno uključivanje korisnika, nepostojanje strategije smanjenja beskućništva, jasne strategije u borbi protiv siromaštva te stoga povodom Svjetskog dana beskućnika, pozivaju lokalne i regionalne uprave na suradnju u otvaranju novih prihvatilišta te pomoć u financiranju postojećih.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.