Događaji

Linićeva lista poreznih dužnika

Objava podataka o dužnicima mimo Ministarstva financija je protuzakonita

Objava podataka o dužnicima mimo Ministarstva financija je protuzakonita

Linićeva lista poreznih dužnika, dosjetljivim je poduzetnicima poslužila kao način za dobru zaradu. Osmislili su internet pretraživače za jednostavniju pretragu liste srama i njihov prostor iskoristili za oglašavanje. Agencija za zaštitu podataka upozorava: To je protuzakonito! Istovremeno, prvi čovjek sa Liste srama Mirko Rapić bivšu Vladu optužuje za svoje dugove i traži sastanak s aktualnom.

Ne bi ovo bila Hrvatska da se žitelji Lijepe naše u svakoj situaciji ne dosjete kako mimo Zakona što brže i što više zaraditi. Linićeva lista dužnika osmišljena je kao sredstvo koje će prisiliti porezne obveznike da plaćaju dugove, no dosjetljivim je poduzetnicima poslužio je kao ideja za profitiranje.

Nekoliko internetskih stranica mimo Porezne uprave omogućava jednostavniju i učinkovitiju pretragu popisa dužnika, pa su ih, uslijed velike posjećenosti, njihovi vlasnici popunili reklamama. U Agenciji za zaštitu podataka kažu da je to protuzakonito. "Nezavisno od toga radi li se o zaradi ili ne, nema pravne, zakonske osnove kojom bi te firme mogle obrađivati, odnosno objavljivati te podatke", rekla nam je zamjenica ravnatelja Dubravka Dolenc.

Podatke o poreznim dužnicima smije objavljivati jedino Ministarstvo financija. "Dok Porezna uprava ima ovlaštenje objaviti listu poreznih obveznika, ta lista koju je objavilo Ministarstvo ima izričito uporište u zakonu", pojašnjava Dolenc. A porezni stup srama u javnosti je izazvao brojne burne reakcije. Mirko Rapić koji je kao fizička osoba prvi na listi dužnika s dugom većim od 41,5 milijun kuna, ističe da je takav dug rezultat neispunjavanja obveza i dogovora koje je postigao s bivšom Vladom!

Njegov odvjetnik Ivan Rude kaže da mu je HDZ-ova Vlada oduzela zemljište i proglasila ga pomorskim dobrom, a kasnije mu je na brojnim sastancima obećano da će ga obeštetiti za oduzeto zemljište i dati mu koncesiju.

"Mi kada napišemo promemoriju između dvije strane, dakle države i Rapića i ako jedna strana izvrši sve što je potpisano, to je za mene čisti predugovor, kod kojeg je jedna strana ispunila svoj dio obveza, a druga strana je dala samo prazna obećanja. Mirko Rapić je prevaren od bivše Vlade, to ja mogu reći", ističe Rude.

Rapić, inače vlasnik tvrtke Solin brodogradnja u Vranjicu pokraj Splita, kaže da je upitno daljnje poslovanje njegove tvrtke koja zapošljava oko 200 radnika te traži hitan sastanak s aktualnom Vladom.

"Najmanje što bi Vlada trebala napraviti to je da me obešteti za izvlaštenje oduzetog zemljišta i da mi da koncesiju", kaže Rapić, kojeg podržava i Hrvatska udruga sindikata na čelu s Ozrenom Matijaševićem. Zajedno s prvim čovjekom s Linićeve liste dužnika, traže hitan sastanak s Vladom, na koji čekaju od početka godine.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.