Događaji

"Rođendansko" slavlje

Velika proslava na Salima: DVD Sali proslavio 60. obljetnicu

Velika proslava na Salima: DVD Sali proslavio 60. obljetnicu

Svečano je jučer bilo na Salima na Dugom otoku, gdje su pripadnici DVD-a Sali obilježili 60. obljetnicu svoga postojanja.

1952. osnovano je industrijsko dobrovoljno vatrogasno društvo Mardešić, koji je vodio Igor Filipi, današnji počasni predsjednik društva. Kao takvo djelovalo je do 1995.g. kada prelazi pod nadležnost Općine Sali, i naziv mijenja u DVD Sali.

- Kroz svoje djelovanje DVD je imao brojnih uspona i padova, no djelatnost se nije prekidala i danas imamo stručan i opremljen kadar - kazao je predsjednik DVD-a Sali Davorin Dominis na Svečanoj sjednici koju su svojom nazočnošću uveličali dopredsjednik HVZ-a Mijo Brlečić, počasni predsjednik Teodor Fricki, ravnatelj DUZS-a Jadran Perinić, predsjednik i zapovjednik VZ Zadarske županije, Kažo Kolanović i Željko Šoša, načelnik Općine Sali Zoran Morović, predstavnici HRM-a, DVD-a Pag, Desno Trebarjevo i Gornja Šemnica, tvrtki „Alfa", „Vatropromet" i „MG Rijeka", te predsjednik i članovi DVD-a Žalec iz Slovenije.

- Intenzivno radimo na preventivi, a u slučaju požara na vrijeme izlazimo na intervenciju, kako bi živote i imovinu naših mještana i gostiju maksimalno zaštitili, upravo to razlog je što nismo imali većih intervencija na području našeg djelovanja. Daljni ciljevi u našemu radu su pomlađivanje društva, te izgradnja vatrogasnog doma - rekao je zapovjednik Dragan- Dado Orlić.

Načelnik Općine Sali, Zoran Morović naglasio je kako se Općina maksimalno trudi financijski pratiti rad društva, a trenutno je u planu prenamjena stare školske zgrade u vatrogasni dom kako bi saljski vatrogasci konačno dobili svoje prostore.

- Pomoć u daljnjem radu i u realizaciji vatrogasnog doma obećao je i predsjednik Vatrogasne zajednice Zadarske županije Kažo Kolanović, a riječi hvale za vatrogasce DVD-a Sali imao je i županijski zapovjednik Željko Šoša.

- Načelniku i vašim mještanim želim poručiti kako moraju biti ponosno na vas jer ste sve vaše zadaće odradili poput profesionalaca. Vatrogasna zajednica županije uvijek će vam biti na usluzi i po pitanju materijalne i edukativne pomoći, ali i u trenutku intervencije kada vam pomoć bude potrebna.

Na sjednici su podijeljene zahvalnice i pohvalnice svim subjektima koji su pomogli da DVD Sali doživi 60. rođendan , a po završetku, predsjednik DVD-a Sali, sa svojim kolegom iz DVD-a Žalec iz Slovenije, predsjednikom Vidom Blagotinčekom, potpisao je povelju o bratimljenju, nakon čega je za sve uzvanike izveden igrokaz „Kap poti i žmul vina - Ča su to naše Sali".

Cjelodnevni program obilježavanja započeo je u jutarnjim satima postrojavanjem interventnog odjeljenja DVD-a Sali, te prijavkom županijskom vatrogasnom zapovjedniku, a pred središnjim križem na mjesnom groblju položen je vijenac te su zapaljene svijeće za sve poginule vatrogasce.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.