Događaji

Nu2

Predrag Lucić: Ideologija nove vlasti? Čeznutljivi investicionizam

Predrag Lucić: Ideologija nove vlasti? Čeznutljivi investicionizam

Za jezične puriste koji napadaju Snježanu Kordić forsirajući 'novovjeki hrvatski govor' rekao je da nas žele 'kemijski očistiti'

Ova vlast građane doživljava samo kao resurse za punjenje proračuna, a ministar financija Linić nalikuje na poreznika iz Magnus&Bunkerovog stripa 'Družina od vješala', komentirao je Milanovićevu vladu novinar Predrag Lucić u emisiji Nedjeljom u dva.

Građani u Hrvatskoj žive uglavnom bijedno, bez obzira što ih neki mediji pokušavaju uvjeriti u suprotno, kazao je Predrag Lucić u HTV-ovoj emisiji Nedjeljom u dva. 'Ako bilo koja vlast misli da može dodatno nametati poreze, radi u korist vlastite propasti', upozorio je.

Na pitanje voditelja Aleksandra Stankovića kako bi ideološki definirao novu vlast, čija se egida može sažeti pod 'punjenje proračuna', Lucić je kazao da bi njihova definicija bila: 'čeznutljivi investicionizam'.

'Stalno slušamo da smo zakomplicirali život investitorima, i strani ambasadori nam s time stalno peru uši. Iz naše vizure čini se da smo sve rasprodali! Sve smo pretvorili u šuplje brojeve, problem cijele Europe je što je preseljavajući proizvodnju na Istok u potrazi za profitom, sebi iskopala raku. Sad ne zna što će s ljudima, kako ih umiroviti, jer su i mirovinski fondovi loši. Hoće li ih zaposliti kao anketare ili potrošače?', rekao je Lucić.

Komentirajući izbore za predsjednika HDZ-a, kazao je da bi to mogla postati stranka portira, s obzirom da se tamo svi zaklinju da im nije do funkcija. HDZ danas sliči na Monthy Python zbog cirkuskog optrčavanja oko pokojnog Franje Tuđmana.

Iako ozbiljni analitičari daju najviše šanse Kosor, mediji kao favorita vide Karamarka. Treba li ga se bojati jer je najavio zabranu 'rastezanja harmonike'? 'Mnogi od onih koji su plesali Kozaračko kolo sad su zaboravili kako se zove, pa ga zovu Žikino kolo. Sve je to vrzino kolo hrvatskog samozaborava', komentirao je.

Nezadovoljan je neprofesionalnim medijskim praćenjem suđenja generalu Gotovini. Ocjenjuje ga tradicionalno nepoštenim. Ništa bolji medijski tretman u Hrvatskoj nije imalo niti suđenje Mili Martiću. Sudi li se generalima jer se ne može Tuđmanu i Šušku? 'Moguće. Ali sudi im se jer Hrvatska nije napravila što je trebala. O zločinima se dugo nije smjelo govoriti, to se smatralo blasfemijom.'

Skidanje pokroviteljstva s Bleiburga, što je učinila nova vlast, Lucić ne smatra dovoljnim. 'Brine me bešćutnost u vezi Bleiburga. I od onih koji negiraju da se tamo dogodio zločin, i koji su tadašnjoj pobjedničkoj Europi bili podnošljivi. S druge strane, ovi koji od Bleiburga prave mit, kao da im nikad nije dosta pretjerivanja brojkama. Kao da nijedan ubijeni čovjek nije previše?', rekao je.

Ima dojam da se na suđenju bivšem premijeru Sanaderu zapravo sudi načinu upravljanja Inom. Kao da se pokušava oprati savjesti za ono što se napravilo s Inom, a tu Sanader nije jedini krivac. Prema njemu je vrlo realna mogućnost i da Sanader bude oslobođen.

Za jezične puriste koji napadaju Snježanu Kordić forsirajući 'novovjeki hrvatski govor' rekao je da nas žele 'kemijski očistiti': 'Netko se sjetio da nitko od Hrvata ne zna hrvatski jezik te da svi trebamo proći kemijsko čišćenje, kako bi nas učili hrvatski oni koji su nekad bili zagovornici srpsko-hrvatskog jezičnog unitarizma.'

U Feralu se nitko nije obogatio, opovrgnuo je Lucić tezu da su se pojedinci okoristili preko stranih donacija tom listu. 'Sa svim tim ljudima ponovno bi radio, mogu im pogledati u oči a i oni meni', zaključio je.

 


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.