Događaji

Direktna povreda ljudskih prava

Veljko Kajtazi: Sramota je ograditi nekoga žicom u 21. stoljeću!

Veljko Kajtazi: Sramota je ograditi nekoga žicom u 21. stoljeću!

Podsjetimo, obitelj Džanija je u Škabrnji kupila zemljišnu parcelu veličine 4.400 metara četvornih za iznos od pet tisuća eura

Dan nakon što je romska obitelj Džanija bila prisiljena, zbog prijetnji, napustiti Škabrnju, stigla je i Vladina osuda ponašanja mještana tog mjesta. Za tportal je o protjerivanju svojih sunarodnjaka progovorio i saborski zastupnik romske manjine Veljko Kajtazi, oštro osudivši diskriminaciju i kršenje ljudskih prava.

 

'Ako je legalno kupljeno zemljište, u 21. stoljeću da Romi nemaju pravo na to?! Postoje određene sankcije ako dolazi do nereda, ili paljenja guma, kako se to govori, ali, neovisno da li su oni Romi, ne-Romi ili bilo tko, u 21. stoljeću ograditi nekoga žicom, to je doista žalosno. To je direktna povreda ljudskih prava. Ovo što se događalo ovih dana ne samo da je sramota za građane Škabrnje nego je sramota za cijelu naciju. Mislim da pripadnici romske manjine nisu trebali napustiti Škabrnju. Trebali su ostati nezavisno od prijetnji sa svih strana. Mislim da je u medijima dobro skrenuta pozornost da se radi o rasističkom ispadu', prokomentirao je za tportal saborski zastupnik romske manjine Veljko Kajtazi.

Podsjetimo, obitelj Džanija je u Škabrnji kupila zemljišnu parcelu veličine 4.400 metara četvornih za iznos od pet tisuća eura. No, lokalno stanovništvo dočekalo ih je u neprijateljskom raspoloženju koje je kulminiralo 1. svibnja kada je njih stotinjak prosvjedovalo tražeći od romske obitelji da napuste njihovo mjesto, pri čemu su bagerom iskopali kanale za ogradu podignutu oko svojih posjeda koji graniče sa zemljom romske obitelji.

Među onim koji su stali na stranu mještana bio je i načelnik općine Škabrnja Luka Škara, iako je djelomično ipak osudio ponašanje pojedinaca koji su osramotili njegovo mjesto. Do načelnika Škare pokušao je doći i saborski zastupnik Kajtazi, no njegov je telefon jučer bio isključen.'Jučer je moja savjetnica pokušala na sve moguće načine stupiti u kontakt. Meni je žao što sam za cijeli događaj saznao iz novina. Ne znam da li su oni po popisu stanovništva romske nacionalnosti, ali nezavisno od toga trebali smo svi stati uz njih. Oni vjerojatno nisu mogli dobiti moj kontakt jer sam ja novi saborski zastupnik, a i sjećam se da u vrijeme moje predizborne kampanje tamo nije bilo deklariranih Roma. Ja nisam drugačije mogao stupiti s njima u kontakt osim preko načelnika Škabrnje. Žalosno je da načelnik želi otkupiti tu zemlju od njih, ali njima ne može omogućiti na toj zemlji rad i samoživljenje', kazao je za tportal Kajtazi, dodavši da će i dalje pokušati stupiti u kontakt s obitelji Džanija, ali i s načelnikom Škarom kojeg misli zamoliti da se održi i sastanak općinskog vijeća.

Osim ograđivanja posjeda žicom, Kajtazi je osudio i jučerašnje ponašanje mještana Škabrnje koji su odlazak romske obitelji popratili pljeskom. 'Ja sam šokiran na sve to. Vjerujem da ću što god je moguće skorije otići tamo i nadam se da neću biti izviždan ili da me neće ispratiti pljeskom', rekao je Kajtazi.

Kajtazi je podsjetio da je incident u Škabrnji samo jedan u nizu koji se događaju zadnjih godina. 'Primjer je slučaj dviju romskih djevojčica koje su na kraju i dobile presude. Dakle, vlasnica jedne trgovine nije htjela primiti Romkinju na praksu. Zamislite, dvije educirane i obrazovane cure ne mogu dobiti ono najosnovnije, a to je praksa, a da ne pričamo o poslu! To je ono o čemu sam ja i ranijih godina govorio da je najgora diskriminacija Roma kod obrazovanja. Mogu skrenuti pozornost i na sebe. Ja sam sigurno jedini saborski zastupnik koji je sa Hrvatskog zavoda za zapošljavanje direktno ušao u Sabor jer sam ja na burzi bio 20 godina. Ovi slučajevi koji se dešavaju ovih dana ne zaslužuju medijske pohvale, nego kritike i to svih nas koji i inače jako malo činimo za Rome. Ja mogu shvatiti kada se ljude optužuje za krađe u Fimi mediji, ali optuživati Rome za krađu dvadeset kuna, kao što je to napravljeno u Osječko-baranjskoj županiji gdje je Rom provalio u podrum i ukrao 20 kuna. I onda govoriti da treba protjerivati Rome iz Osječko-baranjske županije zato što su pokrali u podrumu stvari vrijednosti 20 kuna?!', požalio se Kajtazi.

Kao zastupnik romske manjine u Saboru Kajtazi je iznio svoje viđenje kako treba pristupiti problemima s kojima se susreću Romi.

'Mislim da treba upoznati onu drugu, pozitivnu stranu Roma. Mi nismo ovdje od jučer nego smo u Hrvatskoj 700 godina i zaslužujemo sasvim drugačiji prioritet nego što ga sada imamo. Možda smo si po tom pitanju djelomično i sami krivi jer cijelo vrijeme pokušavamo da drugi nešto učine za nas umjesto da sami nešto napravimo. Ja sam u ovih 120 dana jako zadovoljan sa svojim radom jer smo pokrenuli niz pitanja zbog kojih dolazim u sukobe i sa ne-Romima i mojim Romima koji nisu naviknuti na promjene. Imam velike probleme s Uredom za nacionalne manjine jer mi tamo žele nametnuti neke stvari i svoje ljude, a ja ne želim ljude koji su zadnjih 20 godina unazadovali Rome. Ja želim obrazovane Rome, pa makar bili i mladi jer je to jedini način da obrazovani Romi počnu voditi romski narod. Aktualni predstavnici romskih uddruga su polupismeni i nepismeni Romi i smatram da je njihovo vrijeme prošlo i da bi to trebali prepustiti mladom kadru', zaključio je Kajtazi.

Osim kontakta s načelnikom Škabrnje, Kajtazi će o slučaju protjerivanja Roma pokušati razgovarati i sa svojim kolegama s kojim surađuje u sklopu Odbora za ljudska prava i nacionalne manjine. Potpredsjednica tog tijela Ruža Tomašić potvrdila nam je da će odbor zatražiti da se ispita što se dogodilo u Škabrnji, zbog čega zasad nije htjela stati ni na stranu romske obitelji ni na stranu Škabrnjana.

'Sva ljudska prava trebaju biti zaštićena, no prvo treba vidjeti što se događa jer sad su svi mediji krenuli objavljivati o toj romskoj obitelji, a vi jako dobro znate da grupa Roma terorizira po Lici i o tome se ne piše. Svatko ima pravo na slobodan život i nitko nikome ne smije prijetiti i zapriječavati da negdje živi. Ja znam da su Romi nomadski narod i da na taj način žive, ali ni oni nemaju pravo nikome uskraćivati slobodu i užitak svog imanja. Jesam za slobodu, ali svi je moramo poštivati i svi moramo poštivati zakone ove zemlje', kazala je Tomašić za tportal.

Vlada osudila osude Škabrnjana

Iako reakcije samog vrha Vlade na događaje u Škabrnji još uvijek nema , stav Vlade i vladajućih tijekom današnje saborske rasprave o o provedbi službene razvojne pomoći Hrvatske inozemstvu za 2010. godinu, iznijela je ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić. Govoreći o tome kako i zemlje pružateljice razvojne pomoći, kao što je Hrvatska, žele li vrijednosti ljudskih prava propagirati u međunarodnim odnosima, to prvo trebaju činiti doma.

'Dok imate sramotu i neprihvatljivu situaciju ili incident kakav se dogodio s dvije romske obitelji u Škabrnji, dotle se vi ne možete, bez da to osudite, pojavljivati kao zemlja koja propagira antidiskriminaciju, ljudska i građanska prava. Mi ako želimo to propagirati kroz razvojnu pomoć i sve ostalo, moramo to propagirati kod kuće i osuditi svaki takav čin i takav pokušaj, jer je inače sve ono što se radi na planu razvojne pomoći zapravo sa stanovišta zemlje besmisleno', rekla je Pusić.

Da događanja u Škabrnji treba osuditi smatra i HDSSB-ov Boro Grubišić, no on kaže da se radi o izoliranom incidentu. ''Osobno žalim i osuđujem zbog onoga što se dogodilo u Škabrnji u jednom izoliranom ekonomsko-ekološkom sporu, no takav izolirani slučaj, zbog kojega svi žalimo i kojega svi osuđujemo, ne može imati refleksiju onakvu o kakvoj vi govorite. Kakav bi tek bljesak trebao biti nakon odluke Sarkozya o deportaciji Roma iz Francuske', poručio je ministrici Pusić Grubišić.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.