Događaji

S prezentacije

Ženski sud – feministički pristup pravdi

Ženski sud – feministički pristup pravdi

Prezentacija u Zadru bila je do sada 13. po redu, a nakon Zadra i u drugim gradovima bit će organizirano upoznavanje javnosti sa Ženskim sudom

O radu, dometima i rezultatima Ženskih sudova raspravljalo se u Gradskoj knjižnici Zadar. Tamo su predstavljena međunarodna iskustva prostora za glas žena, koji je krenuo inicijativom aktivistica civilnog društva. One su stvarale mirovne mreže koje su se oformile izvan državnih, etičkih granica i podrijetla.

Kako je kazala Stela Šarić, Ženski je sud prostor za glasove žena, za svjedočenja o svakodnevnom iskustvu nepravdi pretprljenih tokom rata i u miru. Na Ženskom sudu žene svjedoče o nasilju u privatnoj i javnoj sferi kao i u organiziranom otporu. Prvi Ženski sud organiziran je 1992. godine u Pakistanu, a do sada ih ima oko 40 diljem svijeta.

Krajem 2010. godine članice Inicijativnog odbora pokrenule su inicijativu za organiziranje Ženskog suda na prostoru bivše Jugoslavije. U odboru su organizacije iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Srbije, a u Hrvatskoj to su žene iz Centra za ženske studije i Centra za žene žrtve rata, sa sjedištima u Zagrebu.

Prezentacija u Zadru bila je do sada 13. po redu, a nakon Zadra i u drugim gradovima bit će organizirano upoznavanje javnosti sa Ženskim sudom.

Na prezentaciji je bilo riječi o međunarodnim iskustvima u organiziranju Ženskih sudova, razlozima i važnosti formiranja Ženskog suda, sličnostima i razlikama sa ženskim tribunalima, institucionalnim i narodnim sudovima, itd. Žene u crnom su nositeljice programskih aktivnosti u okviru regionalnog projekta "Ženski sud - feministički pristup pravdi".

U sklopu prezentacije prikazan je i polusatni dokumentarni film o iskustvima Ženskih sudova širom svijeta.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.