Događaji

S promocije knjige

''Tamna strana ekrana'' o utjecaju medija i novih tehnologija na mlade

''Tamna strana ekrana'' o utjecaju medija i novih tehnologija na mlade

U suradnji Znanstvene knjižnice i udruge Cinaz koja se bavi izvannastavnim i izvanškolskim aktivnostima, u izložbenoj dvorani knjižnice održana je javna tribina i promocija knjige ''Tamna strana ekrana", na kojoj su sudjelovali dr. sc. Zora Zuckerman Itković, prof. dr. sc. Zlatko Miliša i suautori, te mr. sc. Miro Grubić kao moderator tribine.

 

Predstavljena knjiga bavi se utjecajem medija na mlade, točnije manipulacijom medija, opsjednutosti internetom koja, kako prof.dr. sc. Zlatko Miliša kaže, ''vodi u tehno-očaj", o zaluđenosti ekranima televizije, računala i mobitela, te mladima kao izigranoj generaciji, ali nudi i rješenja kako kritički i selektivno sagledati medije.
Prof. dr. sc. Zlatko Miliša naglasio je kako ovo ne znači rat medijima, nego kako selektivno gledati.

Zadnje poglavlje knjige posvećeno je projektu Deset dana bez ekrana, nastalom 2008. s ciljem da potakne učenike osnovnih škola na selektivno korištenje medija u razdoblju od deset dana.

Tri glavna cilja projekta su: smanjiti vrijeme provedeno uz ekrane kako bi se poboljšala komunikacija između učenika i roditelja, kroz radionice koje su dio projekta steći adekvatnije kompetencije za razvijanje kritičkog mišljenja prema određenim medijskim sadržajima, te kvalitetnije osmišljavati slobodno vrijeme.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.