Događaji

Nije pametno podcijeniti građane

Europska komisija priznala da je pogriješila s ACTA-om

Europska komisija priznala da je pogriješila s ACTA-om

Maroš Šefčovič, potpredsjednik Europske komisije, jučer je kazao kako je najviše izvršno tijelo EU-a ostalo iznenađeno intenzitetom i rasponom protivljenja ACTA-i, priznavši da su napravili pogrešku kada su podcijenili moć društvenih medija.

Šefčovič je priznao da je Europska komisija ostala zatečena kada su stotine tisuća građana početkom godine izašle na ulice u znak protesta protiv ACTA-e. "Kakvu moć ima narod? Vidjeli smo to dobro kada su izašli na ulice i ustali protiv ACTA-e", kazao je Slovak.

Europska komisija, koja je o ACTA-i s članicama pregovarala još od 2008. godine, brzo se našla pod salvom kritika zbog skrivanja tih tajnih pregovora od oka javnosti, a pravi problem nastao je kada su 22 zemlje EU-a potpisale pakt o ACTA-i u Japanu, nakon čega je formalno počeo proces ratifikacije.

Međutim, tada je pokrenuta i antikampanja, koju su podjednako vodili građani i političari koji su se zalagali za transparentnost prilikom procesa odlučivanja o važnim društvenim stvarima, što ACTA-a definitivno jest.

"Nije pametno podcijeniti građane. Naučili smo lekciju."

"Vidjeli smo kako nam je zanemarivanje društvenih medija po ovom pitanju uzrokovalo mnogo problema", kazao je Šefčovičprilikom govora u Bruxellesu, praktično priznajući da je EK pokušala cijelu stvar skriti od očiju građana, ali eto, nije prošlo. "Ovo je lekcija za svih nas. Naučili smo da moramo biti mnogo aktivniji i mnogo bolje komunicirati s građanima kada je riječ o tako osjetljivim temama", dodao je potpredsjednik Komisije, prenosi EU Observer.

Osim što je pokušala iz rasprave izostaviti građane, EK je iz procesa pokušala izgurati i Europski parlament, koji nije sudjelovao u raspravi i stvaranju teksta, što je na kraju uzrokovalo političku napetost između dviju institucija, ali i snažan osjećaj protivljenja ACTA-i u Parlamentu. EP-u je već uručena peticija protiv sporazuma koja broji nekoliko milijuna potpisa, a zastupnici će o ratifikaciji ACTA-e odlučivati na ljeto, bar je tako bilo predviđeno.

Međutim, Europska komisija je u međuvremenu napravila taktičko povlačenje. Pritisak s leđa si je skinula predavši ACTA-u u ruke Europskog suda pravde, koji sad treba ocijeniti je li sve u redu što se legalnosti tiče. I kupiti malo vremena Europskoj komisiji dok se strasti ne stišaju.

"Vidjeli smo veliku raspravu na društvenim medijima, na što nismo na vrijeme reagirali, zbog čega sad moramo napraviti korak unatrag i tražiti osiguranje od ESP-a", kazao je Šefčovič. Drugim riječima, EK je borbu za ACTA-u depolitizirala i prebacila je na polje pravnih tehnikalija.

Predsjednik Europskog parlamenta Martin Schulz smatra kako je EK na taj način ACTA-u po drugi put otela građanima, jer oni o pravnim detaljima ne mogu voditi široku raspravu, a isto tako je i EP-u oduzeta prilika za raspravu, jer mora pričekati rješenje Europskog suda pravde. A to bi moglo potrajati i dvije godine. Sasvim dovoljno da Europska komisija o


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.