Događaji

Ogromno imanje Lug

Zemljište poljoprivrednog dobra Lug prodano za 2 kune po kvadratu

Zemljište poljoprivrednog dobra Lug prodano za 2 kune po kvadratu

Imovina poljoprivrednog dobra Lug je znatno umanjena što znači da su nekretnine došle u ruke određenih pojedinaca bez ikakvog pravnog temelja i da su prodavane u bescjenje

Pojedinci Hrvati bez srama samo zbog osobnih koristi, pomoću „kumova" u Zadarskoj županiji, kupili su zemljišta s ciljem da ih preprodaju za desetke puta skuplje. Tako je u općini Poličnik Ivan Strika kupio 1998. godine ogromno imanje Lug (36 hektara oranica) koje je bilo u posjedu farme Bokanjac na kojem se proizvodilo povrće.

Farma Bokanjac je bila pravni sljednik bivšeg Poljoprivrednog kombinata Zadar koji je bio uzor za poljoprivrednu proizvodnju u Zadarskoj županiji, a imao je 1990. godine 1.989 (tisuću devetsto osamdeset devet) zaposlenih radnika. Prošlo je više od 15 godina od završetka rata, ali i dalje je neobrađeno poljoprivredno dobro Lug koje je u pretvorbi privatizirano pod nerazjašnjenim okolnostima. Kriminalne skupine iskorištavale su tadašnje stanje ulazi li poljoprivredno dobro Lug u pretvorbu ili ne. U toj atmosferi vodilo ih je samo jedno: tko ugrabi više - bolje kotira.

Imovina poljoprivrednog dobra Lug je znatno umanjena što znači da su nekretnine došle u ruke određenih pojedinaca bez ikakvog pravnog temelja i da su prodavane u bescjenje. Prodaja navedenog zemljišta išla je preko Ministarstva poljoprivrede, a kupoprodajni ugovor sa Strikom potpisao je bivši župan Zadarske županije Šime Prtenjača, 1998. godine. Zbog navedenog «mešetarenja» sa zemljištem farma Bokanjac (otišla u stečaj) je tada podnijela tužbu u kojem je tražila ništavost natječaja i ugovora o kupoprodaji. Zemljište su prodali za 2 kn/m2 iako je cijena u to vrijeme bila najmanje 6 DEM po m2.

Nažalost, uglavnom je politika „političari pojedinci" stimulirala i odgovorna je za stanje u Zadarskoj županiji kakvo je danas. Tendenciozno, ali i bez ideja, na ovim prostorima ne žele ništa promijeniti kako bi se organizirano otvarala radna mjesta u poljoprivredi. Propadanje poljoprivredne proizvodnje na području općine Poličnik ekonomska je trauma što je posljedica uništenja poljoprivrednog dobra Lug, Baštica i dr. koja su trebala biti okosnica poljoprivredne proizvodnje u općini Poličnik.

Posljedica takve vladavine je velika nezaposlenost u općini Poličnik što općinski vlastodršci žele prikriti raznim smicalicama. Sada je u općini nezaposleno 367 osoba, a od toga 20 s višom i visokom stručnom spremom te s time općina ima najveću stopu nezaposlenosti u Zadarskoj županiji.

SHZ Zadarske županije/eZd 


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.