Događaji

Pomoć iz fonda IPA

Zadarskoj županiji prijete tisuće skrivenih mina

Zadarskoj županiji prijete tisuće skrivenih mina

Hrvatski centar za razminiranje upravo je zaključio ugovor s tvrtkom "Mungos" iz Siska za razminiranje 330.357 četvornih metara terena na području Zadarske županije. Riječ je o minski sumnjivim terenima na području Paljuva, Jasenica, Poličnika, Posedarja, Lišana, Budaka i Pristega, a vrijednost je ugovorenih radova 13,7 milijuna kuna, odnosno 41,5 kuna po četvornome metru.

U Hrvatskoj su još 743,4 četvorna kilometra minski sumnjivih površina, a pretpostavlja se da još oko 90.000 mina leži negdje pod zemljom. U Zadarskoj su županiji još 53 četvorna kilometra minski sumnjivih terena, a dinamika razminiranja posljednjih se godina ustalila na oko 3,5 četvorna kilometra godišnje. Nedavno je u Zadru održan sastanak s čelnicima HCR-a, općine i gradovi definirali su svoje prioritete, te su planovi usklađeni ne samo za ovu, nego i za iduće dvije godine, piše SlobodnaDalmacija .

- Sada se dovršavaju planovi ugovoreni prošle godine, a što se tiče novca, i dalje očekujemo pomoć iz fonda IPA, te od donacija, jer proračunska sredstva nisu dovoljna. Zadarska županija daje 200.000 kuna za razminiranje područja važnih za navodnjavanje. Ove godine planiramo očistiti 3,4 četvorna kilometra - kaže županijski pročelnik Davor Lonić. Prestala je, naime, višegodišnja donacija za razminiranje Kraljevine Norveške, a projekti se sada moraju više usmjeriti prema fondovima EU-a.

U proteklih 13 godina na zadarskom je području razminirano 47,7 četvornih kilometara minski sumnjivih terena, a za to se utrošilo oko 480 milijuna kuna.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.