Događaji

Croatia Airlines

Zaposlenici CA: Novi kolektivni ugovor ili štrajk od 1. travnja

Zaposlenici CA: Novi kolektivni ugovor ili štrajk od 1. travnja

"Uprava, ali i država mora znati da je ovo bio štrajk upozorenja. Ovo je posljednje upozorenje Upravi Croatia Airlinesa", rekao je predsjednik Novog sindikata

U petak u šest sati završio je 24-satni štrajk zaposlenika Croatia Airlinesa u kojem je prema procjeni sindikata sudjelovalo 550 radnika. U četvrtak su se pred središtem Croatia Airlinesa u Buzinu okupili piloti, mehaničari, ali i stjuardese koje su im došle dati podršku iako zbog propusta formalno nisu bile u štrajku, piše 24sata.hr

Cilj štrajka bio je upozoriti javnost da je domaća zrakoplovna kompanija pred kolapsom, javlja Vjesnik. Predsjednik Novog sindikata Mario Iveković rekao je da je odaziv prosvjedu maksimalnih 100 posto. 

- Uprava, ali i država mora znati da je ovo bio štrajk upozorenja. Ovo je posljednje upozorenje Upravi Croatia Airlinesa da iskoristi idućih dvadesetak dana i pokrene pregovore o novom kolektivnom ugovoru. Važeći ističe 31. ožujka, a ako se do tada ne urede prava i obveze poslodavaca i zaposlenika, krećemo u štrajk. On neće trajati samo 24 sata, nego do ispunjena naših zahtjeva, rekao je Iveković.

Sindikati su odbacili tvrdnju Uprave da bi prihvaćanje nematerijalnih zahtjeva kompaniji uzrokovalo dodatni trošak od gotovo 18 milijuna kuna do kraja ove godine, a u 2013. još 22,4 milijuna kuna. Otkrili su i da troškovi radnika čine tek 15 posto ukupnih troškova CA. 

U ime koordinacije sindikata koji djeluju u CA i okupljaju pilote, mehaničare i stjuardese nacionalne kompanije, Tomislav Kiš je rekao da su sudionici štrajka dobili i potpunu podršku kolega koji rade na tzv. poslovima na zemlji. - Osnovni motiv ovog štrajka je upozorenje ne samo upravi nego i Vladi RH. Gospodo, pozivamo vas da ne gubiti vrijeme, povedite računa o imovini koja je u državnom vlasništvu, rekao je Kiš.

Zaposlenici CA dobili su potporu kolega iz drugih svjetskih kompanija, a u četvrtak je stigla i podrška od pilota kompanije Air Canada.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.