Događaji

Izrael bi se trebao složiti s odgodom

SAD ponudio Izraelu vrhunsko naoružanje za zamjenu da ne napadne Iran

SAD ponudio Izraelu vrhunsko naoružanje za zamjenu da ne napadne Iran

U zamjenu za obvezivanje da ove godine neće napasti iranska nuklearna postrojenja, SAD su Izraelu ponudile napredno naoružanje, prenio je danas izraelski list Maariv.

Citirajući neimenovane zapadnjačke diplomate i obavještajne izvore, izvještaj navodi kako je za vrijeme ovotjednog posjeta izraelskog premijera Benjamina Netanyahua Washingtonu američka administracija ponudila Izraelu nabavu naprednih bombi za probijanje bunkera, te zrakoplova predviđenih az duge letove koji u zraku obnavljaju zalihe goriva drugih zrakoplova, piše agencija AFP.

Zauzvrat, Izrael bi se trebao složiti s odgodom mogućeg napada na Iran sve do 2013. godine, nakon američkih izbora koji se trebaju održati u studenom. Zajedno s velikim dijelom međunarodne zajednice Izrael strahuje kako Iran nuklearnim programom skriva poriv za atomskim naoružanjem, a optužbe su to koje Teheran uporno negira i odbacuje. Iranski nuklearni program bio je jedna od glavnih tema razgovora između američkog predsjednika Baracka Obame i Netanyahua.

SAD i Izrael nagađaju oko toga kolika je uistinu iranska prijetnja, a izraelski je premijer u ponedjeljak rekao kako sankcije protiv Irana očigledno nisu urodile plodom, te dodao kako si "nitko od nas ne može priuštiti daljnje čekanje". Ključna razlika između Washingtona i Izraela isplivala je u vidu vremenskog okvira raspoloživog za vojnu akciju protiv Irana, a Izrael upozorava kako njegovo naoružanje daje mogućnost samo za manji prostor za akciju.

Kao odgovor na to, stoji u izvještaju, Obamina je administracija ponudila Izraelu naoružanje i materijal koji će mu produžiti vremenski period za akciju protiv Irana. Izrael bi tako dobio bombe za probijanje bunkera, snažnije od onih koje trenutno ima, a koje bi mu omogućile da cilja čak i ona iranska postrojenja koja su ispod čvrste stijene ili kamena. No brojke iz jedne ankete koja je danas provedena pokazuju kako je gotovo šest od deset Izraelaca, odnosno njih 58 posto, protiv ideje da se iranska nuklearna postrojenja preventivno napadnu bez američke podrške.

Ista anketa, koju je objavio list Haaretz, otkriva i kako više od pola ispitanika vjeruje da će Netanyahu i izraelski ministar obrane Ehud Barak ispravno riješiti iranski problematiku.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.