Događaji

Suđenje Sanaderu

Ježić: Sanader je tražio da mu od MOL-a osiguram primitak 10 milijuna eura

Ježić: Sanader je tražio da mu od MOL-a osiguram primitak 10 milijuna eura

Na zagrebačkom Županijskom sudu nastavlja se suđenje Sanaderu. Nakon što se jučer zbog bolesti nije pojavio bivši predsjednik Uprave austrijske Hypo banke Wolfgang Kulterer, na klupu za svjedoke danas je sjeo riječki poduzetnik Robert Ježić.

Ključni USKOK-ov svjedok u istrazi je rekao da je dio MOL-ova mita bivšem premijeru isplaćen preko njegovih švicarskih tvrtki, no Sanaderovi odvjetnici te su optužbe u više navrata odbacili.

Podsjetimo, Sanadera se tereti da je od predsjednika uprave mađarskog MOL-a Hernadija primio 10 milijuna eura mita kako bi toj kompaniji prepustio upravljačka prava u INA-i.

Kronologija suđenja:

10:46 - "Novac je normalno ušao kao prihod u knjige društva, prošao revizijski i porezni tretman te je evidentiran na računu. Kako je taj novac kasnije kroz zajam prebačen na račun firme Dioki Holding, isto u Švicarskoj, on je sada na tom računu. U međuvremenu je Sanader, od kraja 2009. i početka 2010. mi nismo imali nikakvu komunikaciju i taj novac nije bio tražen. Ja sam svjestan da taj novac treba vratiti, novac je tamo i čekam samo precizne instrukcije", kaže Ježić.

Dodaje da nije nikog, pa ni Sanadera, pitao smije li prebaciti novac na račun Dioki Holdinga.

10:41 - Ježić tvrdi da su ciparske tvrtke Ceroma holding i Hangarn Oil Production Trading tražile povrat novca nakon što je njegov iskaz o ovom slučaju izašao u medije. "Tražili su povrat novca jer nikakve radnje nisu izvršene i jer je narušen njihov ugled. Odvjetnici su složili vrlo oštar odgovor i pozvali se na dokument od prije dvije i pol godine, izrazili čuđenje što traže povrat i pozvali se na uvjete raskida ugovora. Nakon toga se više ništa ne događa", kaže Ježić.

10:31 - Ježić tvrdi da se Sanaderov brat nije činio iznenađenim, te da mu je vjerojatno bilo najavljeno o čemu se radi. Ježić kaže da je Hurlimana obavijestio da prekida taj posao, te mu je sa Cipra uskoro došao pismeni raskid ugovora.

"Raskid je došao krajem 2009. godine, negdje u 12 mjesecu, i u tom raskidu je eksplicitno rečeno da se ugovori raskidaju, da ne postoje nikakva potraživanja ni od jedne ni od druge strane, te da nema i neće biti mogućih žalbi, te da se obje strane oslobađaju odgovornosti", kaže Ježić.

10:28 - Na pitanje što je s drugom polovicom iznosa od pet milijuna eura, Ježić kaže: "Nekoliko dana nakon ručka u Marcelinu, uputili smo se u Milano na utakmicu Lige prvaka. Sanader je bio gost UniCredita koji je bio glavni sponzor. S obzirom da on više nije premijer i da nisam strahovao za svoje firme, rekao sam mu da prekidam taj odnos, da mi postaje jasnije o čemu se radi i da ne bih da moja firma u Švicarskoj primi drugi iznos novca", kaže Ježić.

Put u Milano mu je, tvrdi, bio interesantan jer mu je to bila prigoda da se upozna s vrhom jedne od najvećih svjetskih banaka. "Moja firma Dioki je organizirala mali avion, kojim smo se uputili u Milano", kaže Ježić. Tvrdi da su nakon utakmice doručkovali, te na Sanaderov prijedlog promijenili rutu i krenuli u Zurich.

"Tamo smo se našli s bratom gospodina Sanadera. On je uzeo apartman za popodnevni odmor. Tamo smo se pola sata ili sat vremena razgovarali, te u tom razgovoru je Sanader bratu Flaviju rekao 'Robi više neće pa te moli da ti to dalje organiziraš', iz čega sam zaključio da je vjerojatno riječ o drugom dijelu ovog posla", kaže Ježić.

10:24 - Na pitanje je li znao zašto MOL isplaćuje Sanaderu novac, Ježić kaže da nije znao niti je pitao Sanadera o čemu se radi. Kaže da se kasnije, nakon Sanaderove ostavke, sve više počelo po medijima špekulirati o "jednom prilično upitnom odnosu s obzirom na upravljačka prava u Ini koja su predana MOL-u".

"Tada mi je postalo jasno da su te dvije stvari vjerojatno povezano", kaže Ježić.

10:18 - "Nakon što je Sanader dao ostavku bili su ljetni praznici tako da nismo imali neke kontakte. Kad sam se vratio s godišnjeg, imali smo možda ručak ili dva. U desetom mjesecu je Sanader zakazao ručak u restoranu Marcelino i rekao da će nam se tamo pridružiti Hernadi. Negdje u vrijeme ručka sam došao u Marcelino, Sanader je bio tamo, sam, čekao me. Mi smo sjeli, ručali, normalno razgovarali i zapravo dogovorili da čekamo Hernadija koji je u to doba imao sastanke u gradu. Podmirio sam prvi račun negdje oko 15 sati, ali smo nastavili sjediti i čekati Hernadija. On je došao, ne sjećam se točno kada, a onda smo i drugi put jeli zajedno. Pili smo vino, razgovarali smo. On je, kad je došao, bio prilično zadovoljan. Nasmijao se, te na upit Sanaderov kako je bilo rekao da je bilo jako dobro. Njih dvojica su između sebe komentirali opće poslovne i životne situacije. U neko doba, kad su oni prestali razgovarati, iskoristio sam priliku da Hernadiju predam elaborat koji smo mi kao firma, naši inženjeri u Diokiju, sačinili zajedno sa stručnjacima Ininog postrojenja Ivanić Grad. To je bio prijedlog poboljšanja koje je Dioki htio napraviti ne bi li povećao količinu etana koju dobivamo", kaže Ježić.

"O tome niste govorili na ispitivanju u Uskoku", primijetio je Turudić, referirajući se na Diokijevu studiju. "Samo malo proširujem", zbunjeno je odvratio Ježić.

10:09 - "U roku od nekoliko dana nakon ovog sastanka, Fazekaš je došao u Zurich. Sročeni su ugovori između Ksenoplasta i dvije ciparske firme o pružanju konzultantskih usluga. Ubrzo nakon toga sve je formalizirano, sklopljeni su ugovori, a nakon 10 ili 15 dana je stigla prva uplata od pet milijuna eura s računa tih dviju ciparskih firmi", kaže Ježić.

Tvrdi da je Sanaderu prenio da je novac stigao, nakon čega ga je tadašnji premijer, kako tvrdi, na njegovo iznenađenje, upitao kada bi mu se novac mogao dostaviti. "Rekao sam mu da je neozbiljno još bilo što raditi, jer novac iz tih egzotičnih zemalja koji se uplaćuje na račune ozbiljnih firmi mora neko vrijeme stajati, jer to je uobičajeno ako se radi o regularnom poslovanju".

Tvrdi da je Sanader zbog toga bio dosta nervozan, te mu je morao objasniti da bi podizanje čak i iznosa od 10.000 eura zahtjevalo dodatna objašnjenja na banci. "Rekao sam mu tada da ima i brata u Švicarskoj pa da može to i sam provjeriti", kaže Ježić.

9:05 - Jozo Petrović, objašnjava Ježić, dugo je bio u upravi Ine pa mu nije bilo čudno što su zajedno došli kod Sanadera. Tvrdi da su Petrović i Hernadi bili u vrlo dobrim odnosima, te da Petrović i danas radi kao osobni Hernadijev savjetnik.

Na pitanje otkud zna da je Petrović osobni Hernadijev savjetnik, Ježić kaže da je početkom petog mjeseca 2011. godine imao sastanak s Petrovićem, na kojem mu je ovaj rekao gdje radi i što radi.

10:02 - Na pitanje je li samoinicijativno provjeravao je li uplata stigla ili ga je to tražio Sanader, Ježić kaže: "Prije ovog sastanka u Vladi, prilikom našeg susreta, Sanader me je pitao je li stigla kakva uplata".

10:01 - Ježić tvrdi da ne zna jesu li u Sanaderov ured ušli i Petrović i Hernadi ili samo Hernadi. "S obzirom na prirodu razgovora, pretpostavljam da je ušao samo Hernadi", kaže Ježić.

9:57 - "Nakon što je dogovor postignut, mjesec ili dva nije bilo komunikacije. U petom mjesecu sam pozvan u Vladu, kod premijera Sanadera. Imao je sastanak prije, čekao sam u predvorju možda 10-20 minuta, da bi s tog sastanka izašli i pozdravili se sa mnom Zsolt Hernadi i Jozo Petrović. Izmijenili smo nekoliko rečenica, ušao sam kod tajnice i u ured premijera Sanadera. Kako sam ulazeći vidio Hernadija, bila mi je to asocijacija da mu kažem kako se po predmetnom dogovoru nije ništa dogodilo, dakle da sve stoji. On je tada žurno uzeo mobitel, nazvao Jozu Petrovića i rekao mu da se vrate natrag. Mene je zamolio da odem u drugu sobu, preko puta njegove i da sačekam. Ja sam nekoliko minuta čekao u toj sobi i onda sam se vratio, tajnica me pozvala. Kad sam ušao u Sanaderov ured, Zsolt je rekao da će sve biti u redu i da će transakcija biti izvršena u dva puta jer se radi o većoj transakciji, te da će se to vrlo brzo dogoditi. Prva polovica trebala je biti isplaćena odmah, a drugi iznos od pet milijuna krajem godine", kaže Ježić.

9:53 - "Nakon što sam proslijedio ove podatke, Hurliman je kontaktiran od strane Imre Fazerkaša. Temeljem toga sam zaključio da je Sanader sve informacije proslijedio Zsoltu Hernadiju", kaže Ježić.

Ježić tvrdi da se Fazekaš predstavio Hurlimanu kao predstavnik MOL-a. Ježić tvrdi da Fazekaša nikad nije osobno vidio niti s njim kontaktirao. "Bila je poznata stvar da je Fazekaš osoba od povjerenja Zsolta Hernadija", kaže Ježić.

9:48 - Ježiić tvrdi da je u kontaktu sa Štefanom Hurlimanom, direktorom Ksenoplasta, dobio povratnu informaciju da je transakciju moguće provesti. Tvrdi da je ime direktora Ksenoplasta iz Švicarske, u kojem je Ježić manjinski dioničar, proslijedio Sanaderu.

9:47 - "Još sam nešto htio dodati. Taj njegov zahtjev je izgledao kao da je dosta žurno, kao da to sve treba brzo organizirati", kaže Ježić. Tvrdi da je Sanader, kada mu je rekao da bi troškovi transakcije mogli iznositi i do 20 posto iznosa, rekao: "Nećeš valjda meni to naplatiti?".

9:42 - Ježić kaže da mu je konkretne detalje Sanader kazao početkom 2009. godine. "Pitao me je je li moguće organizirati primitak 10 milijuna eura koje je trebao dobiti od MOL-a", kaže Ježić. Dodaje da je Sanaderu rekao da će se konzultirati s partnerima u Švicarskoj, te ga upozorio da takva transakcija ipak mora biti provedena u nekim formalnim okvirima, da će postojati troškovi od 20-ak posto i da novac vjerojatno neće moći podignuti kroz godinu ili dvije.

9:40 - Na pitanje zašto je to prihvatio, Ježić kaže: "Sanader je tada bio jedna od najmoćnijih osoba u RH, premijer, čovjek kojem se gotovo niti jedan zahtjev ne odbija. Posebno za mene kao poduzetnika, vlasnika firme koja je ovisna o državnim firmama. Ja sa svoje strane moram dobro paziti i znati da odbijanje bilo kakve zamoble ili usluge toga tipa sigurno ne bi bilo adekvatno ili blagonaklono gledano. Svjestan sam da je takav zahtjev vrlo osjetljiv, ali razmišljao sam da će vjerojatno biti sve u redu ako to napravim".

9:37 - Na pitanje je li organizirao primitak kakvog novčanog iznosa za Sanadera, Ježić kaže: "Krajem 2008. na jednom od sastanaka u Sanaderovom uredu, on je postavio pitanje je li moguće organizirati primitak kakvog većeg iznosa novca iz inozemstva kojeg bi on trebao dobiti. Odgovorio sam da vjerujem da to ne bi trebao biti nikakv problem".

9:32 - Na pitanje tužiteljstva da opiše svoj odnos sa Sanaderom, Ježić odgovara: "Upoznao sam ga krajem 2001. godine, preko stranke. Nastavili smo druženja i kontakte, te sam se osobno dosta aktivno angažirao u stranačkim aktivnostima tijekom 2002. i 2003. Nakon toga su nam kontakti postali nešto intenzivniji, družili smo se u stranci i često u Vladi RH, a krajem 2007. i 2008. ti su se kontakti intenzivirali tako da sam pored ovih formalnih susreta i sastanaka češće imao i neformalne. Počeo sam dolaziti u njegovu kuću i imali smo dosta dobar odnos. Taj odnos se unaprijedio, tako da je ušao u jednu bližu fazu, bolju komunikaciju tako da smo često imali i susrete izvan Vlade, samostalno znali ručati. Znao bih često na njegov zahtjev, bez službene pratnje, svojim automobilom ga odvesti na razne privatne adrese i nakon toga ga vratiti natrag. Vjerujem da je to do kraja 2009. godine bilo i više nego blisko".

9:30 - Počelo je ročište.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.