Događaji

Novi lijek

Kuba će testirati cjepivo protiv AIDS-a na ljudima

Kuba će testirati cjepivo protiv AIDS-a na ljudima

Nakon uspješnog testiranja na miševima, kubanski najbolji znanstvenici spremni su za testiranje novog lijeka protiv AIDS-a i na ljudima, piše AFP.

 

"Novo AIDS pokusno cjepivo već je uspješno testirano na miševima i sada pripremamo malu, kontroliranu, fazu kliničkog ispitivanja na HIV pozitivnim pacijentima među kojima bolest još nije u uznapredovaloj fazi" - rekao je šef istraživačkog tima Enrique Iglesias.

Iglesias je govorio na međunarodnoj konferenciji za biotehnologiju "International Biotech Conference-Havana 2012" koja je počela u ponedjeljak u Havani. Pred publikom je rekao kako je cjepivo, TERAVAC-HIV-1, napravljeno od rekombinantnih proteina čiji je cilj "potaknuti stanični odgovor na HIV virus".

Inače, komunistička Kuba godišnje troši više od 200 milijuna dolara na prevenciju AIDS-a uključujući za sve pacijente besplatan tretman posebnim antiviralnim lijekovima, od kojih su neki kubanske proizvodnje.

Organizacija CIGB (Centar za genetski inženjering i biotehnologiju) okuplja oko 20 istraživačkih timova koji stoje iza glavnog kubanskog izvoznog sektora: biotehničkih proizvoda i posebnih lijekova. Ova karipska država, godišnje izveze oko 400 milijuna dolara ovih proizvoda.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.