Događaji

Vakula:

Ljeto koje slijedi bit će iznadprosječno toplo

Ljeto koje slijedi bit će iznadprosječno toplo

Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ) za narednih šest mjeseci, pa čak i za cijelu ljetnu sezonu, prognozira više temperature od prosjeka.

Najnovije prognoze za sljedećih šest mjeseci, kao i prošli izračuni, daju u većini Hrvatske malu vjerojatnost pojave mjeseca hladnijeg od prosjeka (uz iznimku sjevernog Jadrana).

Vjerojatnije će biti pozitivno odstupanje srednje temperature zraka cijele sezone i svakog mjeseca. Pritom nema pouzdanih pokazatelja zamjetnijeg pozitivnog odstupanja od uobičajenih količina oborine, i mjesečnih i sezonskih, čak je malo izgledniji njihov manjak, posebice u proljeće, istaknuo je meteorolog Zoran Vakula.

Dodaje da se ne smije zaboraviti kako su kod oborina moguća veća odstupanja od mjesta do mjesta nego kod temperature.

"Prognoze iznadprosječne topline tijekom ljeta i ljetnih mjeseci čine se još pouzdanijima od onih za proljeće jer postojano daju i veća pozitivna odstupanja od prosjeka i veće vjerojatnosti tih odstupanja", navodi Vakula pojašnjavajući kako to ne znači da će svi tjedni biti topliji od prosjeka pa za planiranje godišnjeg odmora ove prognoze nisu od velike pomoći, ali možda jednog dana postanu.

To je još jedan od meteoroloških izazova čije rješenje zanima mnoge, kaže Vakula.

DHMZ/eZd


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.