Događaji

Pritisak javnosti

Danas novi prosvjedi protiv ACTA-e

Danas novi prosvjedi protiv ACTA-e

Danas se u više hrvatskih i mnogo europskih gradova održavaju novi prosvjedi protiv kontroverznog "antipiratskog" međunarodnog trgovinskog sporazuma ACTA.

Najprije je najavljeno da će se prosvjedi održati danas u 14 sati u Zagrebu na Zrinjevcu i u Osijeku na Trgu dr. Ante Starčevića, a kasnije smo doznali da će u isto vrijeme početi i u Splitu na Peristilu, u Rijeci ispred Radija Rijeke te u Slavonskom Brodu ispred zgrade Županije.

Organizatori u proglasu pod naslovom "Izađimo na prosvjede u subotu i kažimo konačno ne ACTA-i" podsjećaju da su skupovi održani protiv sporazuma održani 11. veljače pokazali rezultate.

"Pritisak milijunske javnosti prisilio je premijere, vlade i parlamente više zemalja Europske unije da pažljivo pročitaju dokument, uzmu za ozbiljno opasnosti koje sporazum donosi i odgode njegovo potpisivanje. Podsjetimo, sporazum ACTA je sporan zbog tajnog procesa donošenja među malim brojem najrazvijenijih zemalja, zbog početne intencije uspostave nadzora nad internetskom komunikacijom i zbog opasnih pravnih nejasnoća u završnoj verziji dokumenta koju države u ovom času mogu samo prihvatiti ili odbiti.

ACTA potencijalno otvara vrata narušavanju slobode govora i prava privatnosti na internetu, podrivanju temeljnih pravnih standarda kao što su pretpostavka nevinosti, pravičan sudski postupak i proporcionalnost kazne, otežavanju dostupnosti generičkih lijekova, znanosti i kulture", pišu organizatori prosvjeda.

"U subotu, 25. veljače, opet će se okupiti građani europskih država ne bi li još jednom ukazali da temeljna prava poput slobode javnog izražavanja i prava privatnosti na internetu ili pak prava na lijekove stoje iznad prava korporacija. Ako sporazum pod pritiskom europske javnosti padne u Europskoj uniji, izvjesno je da će njegovo donošenje biti stavljeno ad acta. Dok sporazum čeka konačni sud Europskog parlamenta, Hrvatska vlada i predsjednik trebaju izreći principijelno ne ovom i ovakvom sporazumu", poručuju organizatori hrvatskim vlastima.

Organizatori pozivaju građane da dolaskom na prosvjede "ugrade svoj glas u novi val međunarodnih prosvjeda protiv ACTA-e". "Samo zajedničkim djelovanjem možemo spriječiti donošenje ovog sporazuma", zaključuju iz organizacije "Stop ACTA HR".


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.

 Izdvojeno