Događaji

Snijeg u Dalmaciji

Bura i snijeg: Dalmacija ponovo prometni otok

Bura i snijeg: Dalmacija ponovo prometni otok

U 9 sati u Zadru, pod novim snježnim pokrivačem, mjeri se 1 stupanj ispod ništice

Temperature su i danas u većem dijelu zemlje ispod ništice, a napadali su i novi deseci centimetara snijega.

Najhladnije je u 7 sati, očekivano, bilo na Zavižanu (-21), a slijede Udbina (-15) i Sljeme (-14), dok je najviše novog snijega napadalo u Ogulinu i Crnom Lugu-Risnjaku (20 centimetara).

Državni hidrometeorološki zavod za danas najavljuje pretežno oblačno vrijeme, povremeno sa snijegom, na srednjem Jadranu snijegom i kišom koja se ponegdje može smrzavati na tlu. Očekuje se stvaranje novog snježnog pokrivača. Na južnom Jadranu većinom će padati kiša, mjestimice obilnija uz grmljavinu, a prema kraju dana uz obalu i osobito u Konavlima snijeg. Vjetar će biti većinom slab na kontinentu, na sjevernom Jadranu i u sjevernoj Dalmaciji umjerena i vrlo jaka, na udare olujna i orkanska bura. Najviša dnevna temperatura zraka bit će od -10 do -5, na Jadranu 2 do 7, uz obalu sjevernog dijela -3 do 0 Celzijevih stupnjeva.

Zimski su uvjeti proglašeni na većini državnih cesta u Slavoniji, Baranji, Lici, Gorskom kotaru, dijelu središnje i sjeverozapadne Hrvatske te Dalmacije. Zabranjen je promet za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama dok ostala vozila moraju imati zimsku opremu.

Nema slobodnog cestovnog pravca za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama iz smjera unutrašnjosti Hrvatske prema Dalmaciji i Rijeci te obrnuto.

Ostala vozila preusmjeravaju se na obilazne pravce: prema Dalmaciji autocestom A1 do čvora Sveti Rok i dalje državnim cestama preko Gračaca, Zatona Obrovačkog i Maslenice (D50, D27 i D54), a prema Rijeci autocestom A6 Rijeka-Zagreb do čvora Delnice i dalje starom cestom kroz Gorski kotar (D3) do čvora Kikovica, te obrnuto.

Istarski ipsilon je otvoren za sva vozila uz obaveznu zimsku opremu.

Za sav promet zatvorene su:
- autocesta A1 između čvorova Sveti Rok i Maslenica,
- autocesta A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Delnice i Kikovica,
- D8 Jadranska magistrala od Karlobaga do Svete Marije Magdalene,
- D1 Udbina-Gračac-Knin,
- D218 Brotnja-Sučević,
- D425 Čeveljuša-Karamatići,
- D506 Dobroselo-Mazin,
- D523 Šmrika-Križišće (zbog radova) i
- ŽC5155 Čanak-Kosa Janjačka.

Samo za osobna vozila otvoreni su:
- D8 Jadranska magistrala od Bakra do Karlobaga,
- D25 Gospić-Karlobag i
- ŽC5169 Bjelopolje-Donji Lapac.

Na Krčkom mostu zabrana je prometa za autobuse na kat, motocikle i vozila s kamp-prikolicama (I. skupina).

U prekidu su trajektne linije Brestova-Porozina i Valbiska-Lopar, kao i katamaranske linije na riječkom, zadarskom i splitskom području. Na šibenskom području u prekidu su sve brodske i katamaranske linije.

Dodavanje novih komentara je onemogućeno.