Događaji

Prosvjedi diljem Hrvatske i Europe

Slab odaziv protiv ACTA-e

Slab odaziv protiv ACTA-e

Prosvjedi su održani u Švedskoj i Češkoj, a najavljeni su i u Francuskoj, Velikoj Britaniji, Njemačkoj i drugim europskim zemljama

Današnji prosvjed protiv kontroverznog trgovinskog sporazuma ACTA, koji se održava u Zagrebu, Osijeku i Rijeci, nije naišao na velik odaziv.

U Zagrebu se ispred Ministarstva vanjskih poslova na Zrinjevcu skupilo nekih 150 ljudi noseći natpise 'Stop cenzuri interneta' i 'Stop ACTA', a slično je bilo i u Splitu. Predsjedniku Josipoviću transparentom su poručili: 'Ivo, tvoju glazbu ne bi skidali'.

Okupljenima se obratio Joško Klisović iz Ministarstva vanjskih poslova, pozvavši ih na otvoreni razgovor o tom pitanju. ACTA još nije ratificirana u Europskom parlamentu, rekao je Klisović, a hrvatska vlada još nema definiran stav o tom sporazumu.

Podsjetimo, ACTA ili Anti-Counterfeiting Trade Agreement je dogovor između gotovo svih europskih zemalja, SAD-a, Japana i ostalih, koji, između ostalog, postavlja neke temelje međunarodnoj borbi protiv piratstva.

Protiv ACTA-e prvi su u Europi masovno prosvjedovali Poljaci, koji su se danima okupljali na ulicama Varšave i ostalih gradova te zemlje. Uspjeli su natjerati vlast na privremenu suspenziju primjene sporazuma. Prosvjedi su održani u Švedskoj i Češkoj, a najavljeni su i u Francuskoj, Velikoj Britaniji, Njemačkoj i drugim europskim zemljama.

Ako niste sigurni što mislite o ACTA-i, pročitajte pregled zabluda i mitova vezanih uz taj sporazum. Predsjednik Ivo Josipović se također uključio u raspravu o ACTA-i, rekavši da on u tom sporazumu ne vidi problem. Na njegovu izjavu reagirali su pripadnici hakerske skupine Anonymous i srušili mu stranicu u četvrtak te ponovo u subotu, netom prije početka prosvjeda.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.