Događaji

Iz zadarske Hitne pomoći

Hitna pomoć intervenira i po 30 puta dnevno

Hitna pomoć intervenira i po 30 puta dnevno

Hitna medicinska pomoć već nekoliko dana, u snijegom prekrivenom Zadru, bilježi velik broj intervencija.

Kako ističe Vlatko Grković, voditelj zadarske Hitne pomoći, najviše se radi o ljudima koji su zadobili tjelesne ozlijede uslijed pada na sklizavom asfaltu. Riječ je o različitim vrstama prijeloma i fraktura.

''Imamo dvostruko više posla zbog svakodnevnog pružanja pomoći pacijentima, no, srećom, radi se uglavnom o lakšim ozljedama. Moram kazati da se naš ukupan broj intervencija udvostručio, kao u ljetnim mjesecima. Imamo oko trideset kućnih posjeta dnevno, uz pacijente koji nam dolaze u ambulantu. Nažalost, u posljednjih nekoliko dana imali smo i velik broj smrtnih slučajeva. Gotovo svakodnevno imamo po jedan smrtni ishod'', kaže Grković.

Osim lomova i padova, intervenciju Hitne pomoći zatražio je i velik broj kroničnih bolesnika. Oni teško podnose niske temperature, pa liječnici savjetuju da ostanu u toplim domovima, piju mnogo tekućine i redovito uzimaju propisanu terapiju.

U Općoj bolnici Zadar primljeno je više pacijenata s raznim prijelomima uzrokovanih padovima pokliznućem, Zavod za hitnu medicinu Zadarske županije proteklog je vikenda zabilježio 100 posto više intervencija nego prethodni vikend a gotovo 90 posto tih intervencija bilo je zbog padova i prijeloma.

Budući da su sva sanitetska vozila prilagođena zimskim uvjetima, djelatnici Zavoda na odredišta su pristizali pravovremeno.

Sve ambulante na području Zadarske županije redovito su radile, osim one u Srbu koja je danas zatvorena zbog nemogućnosti grijanja. Danas probleme u zdravstvenom sustavu na Pagu stvara orkanska bura uslijed koje je došlo do nestanka električne energije, no sanitetski prijevoz je u pripravnosti ukoliko bi bilo potrebno intervenirati.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.