Događaji

Protiv krivotvorenja

Prikupljeno više od milijun potpisa protiv ACTA-e

Prikupljeno više od milijun potpisa protiv ACTA-e

Pružatelji internetske usluge morat će nadgledati sve aktivnosti svojih korisnika, ne bi li pronašli moguća kršenja autorskih prava

ACTA-a (Anti-Counterfeiting Trade Agreement) je međunarodni Trgovinski sporazum protiv krivotvorenja koji će vlasnicima autorskih prava dati ovlasti veće od predviđenih kontroverznim američkim prijedlozima zakona SOPA i PIPA, a potpisale su ga već, između ostalih, 22 zemlje Europske unije. Zasad nisu jedino predstavnici Cipra, Njemačke, Estonije, Slovačke i Nizozemske.

Stoga su protivnici stupanja na snagu sporazuma krenuli s prikupljanjem online peticije te su prikupili više od milijun potpisa. ACTA je dalekosežan sporazum čiji je cilj usklađivanje međunarodnih standarda zaštite autorskih prava u glazbenoj, filmskoj, farmaceutskoj, modnoj i nizu drugih industrija koje su često žrtve krađe intelektualnog vlasništva. Zamišljen je kao oružje u borbi protiv piratiziranog sadržaja online, poput filmova i glazbe.

Protivnici ACTA-e smatraju kako će sporazum omogućiti blokiranje sadržaja na internetu, bez obzira je li piratski ili nije, čime će ugroziti temeljne ljudske slobode i prava.

Prema njenim odredbama, pružatelji internetske usluge morat će nadgledati sve aktivnosti svojih korisnika, ne bi li pronašli moguća kršenja autorskih prava. Vlasnici zaštitnih znakova te snage reda i zakona dobili bi ogromne ovlasti tijekom istraživanja potencijalnih sumnjivaca, uključujući i narušavanje privatnosti.

Osim interneta, Sporazum uvelike ograničava djelovanje i na drugim područjima koja uključuju patente, poput proizvodnje generičkih lijekova. Sporazum treba biti potpisan do 31. ožujka 2013. godine.

Dodavanje novih komentara je onemogućeno.