Događaji

Nitko ništa ne zna

Split: Ambulante u štrajku, Hitna zatrpana

Split: Ambulante u štrajku, Hitna zatrpana

Gužva u Splitu. Zbog štrajka ambulante Mertojak, koja posluje u sastavu županijskog Doma zdravlja, jučer je na splitsku Hitnu pomoć došlo 50-ak pacijenata. Voditelj prijamno-dojavne jedinice Hitne pomoći dr. Miho Sušić ogorčen je zbog dodatnog posla i stanja u drugoj ustanovi, koje im je stvorilo nemale probleme.

"Zvao sam Centar 112, oni ništa ne znaju. Pokušao sam dobiti nekog u ambulanti Mertojak, ali bez uspjeha. Čujem da će u štrajk i ambulanta u Kaštelima. Koliko čujem, oni su nezadovoljni plaćama. Ovo je zakompliciralo situaciju i nama stvorilo dodatan posao i veliki pritisak. Jučer nam je na Hitnu pomoć došlo 50 ljudi, a većina nije bila za nas, već za ambulantu", kaže dr. Sušić.

Sve se vrti oko novca. Zaposleni u ambulantama smatraju da im dežurstva preko vikenda nisu dovoljno plaćena pa su sad ravnatelju dr. Dragomiru Petricu na ovaj način htjeli pokazati zube.

Dr. Sušić smatra da takvo što ne može biti razlog ovakvog ponašanja. "Ja radim za plaću od 10 tisuća kuna, a otkako su ambulante uzete u zakup mi ne znamo koliko našim kolegama ostane u džepu. I sad oni štrajkaju zbog male plaće?! ", čudi se dr. Sušić te ističe kako se radi o vrlo opasnoj situaciji jer su kapaciteti Hitne pomoći ograničeni te ne mogu podnijeti ovakvu navalu pacijenata.

Osim toga, riječ je o vrlo osjetljivoj struci. Kako očekivati od liječnika visoki standard, kada od posla ne može dignuti glavu i posvetiti se pacijentu. Tko će odgovarati u slučaju nekakvog problema i komplikacije?

A problem u Domu zdravlja vrlo će se teško riješiti budući da se ustanova nalazi u vrlo teškoj, ako ne i bezizlaznoj situaciji. Dosadašnji ustroj i način poslovanja nagomilao je enormne gubitke, koji se i dalje generiraju. Preklani je tako dignut kredit od 70 milijuna kuna. Ipak, situacija ne da se nije popravila, već prijeti da preraste u vrlo ozbiljan problem.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.