Događaji

Sjećanje

Josipović položio kamen temeljac za Memorijalni centar u Škabrnji

Josipović položio kamen temeljac za Memorijalni centar u Škabrnji

Predsjednik RH Ivo Josipović jučer je u pratnji potpredsjednika Sabora Josipa Leke, saborskih zastupnika, čelnika lokalnih općina i gradova, te brojnih mještana, branitelja i članova obitelji poginulih branitelja, položio temeljni kamen za gradnju Memorijalnog centra poginulim civilima i braniteljima u obrani Škabrnje na brdu Ražovljeva Glavica u Škabrnji.

Predsjednik Ivo Josipović rekao je da će budući Memorijalni centar, osim poštovanja, sjećanja i tuge, imati i zadaću da nadahnjuje, javlja RadioZadar .

"Mi danas srećom nemamo tako tešku dužnost da oružjem branimo našu Domovinu, ali danas imamo druge izazove. Hrvatska se nalazi pred gospodarskim oporavkom, imamo izazov da našoj djeci osiguramo dobar život i pravednu Hrvatsku, pa i za to treba hrabrosti, odlučnosti i junaštva, a treba i uzora" - rekao je predsjednik Josipović dodavši da upravo branitelji koji su dali svoje živote za Domovinu mogu biti uzori. "Oni jesu uzor i bit će uzor svim generacijama. Memorijalni centar dovijeka će čuvati njihovo domoljublje, odlučnost i nesebičnost " - rekao je predsjednik Josipović dodavši da se nada da će se uskoro naći na istom mjestu na otvorenju Memorijalnoga centra poginulim civilima i braniteljima Škabrnje.

U ime predsjednika Sabora, nazočnima se obratio i potpredsjednik Josip Leko koji je istaknuo kako su tragedije Škabrnje i Vukovara simboli stradanja, jer nema većeg primjera stradanja u Domovinskome ratu.

"Ovo malo mjesto izgubilo je 86 života, samo zato jer su vjerovali u ideale, pravedno društvo i slobodu, te pravo na vlastitu državu. Upravo zbog toga ovo mjesto nikada ne smije biti predmet političkih prijepora i nadmetanja, ono mora biti simbol pijeteta svim žrtvama koje su pale za Hrvatsku. Obećavamo da ih nikada nećemo zaboraviti" - poručio je potpredsjednik Sabora Josip Leko.

Zamjenik načelnika općine Škabrnja Damir Gurlica rekao je da Škabrnjani nikada neće zaboraviti žrtve Škabrnje. "Danas pokazujemo zahvalnost našim mučenicima, a to činimo i zbog istine koja će nas osloboditi. Izgradnjom ovoga Memorijalnog centra generacije će svjedočiti da naša krv nije uzalud prolivena" - rekao je Gurlica.

Nakon polaganja kamena temeljca za izgradnju Memorijalnoga centra na brdu Ražovljeva Glavica predsjednik Josipović na kratkoj svečanosti u zgradi općine Škabrnja uručio je odlikovanja pripadnicima Mješovitog odreda mornaričkog pješaštva Ugljan - Dugi otoka, poznatijeg pod nazivom "Otočki bataljun".

Odlikovanjem reda bana Jelačića odlikovao je ratnoga zapovjednika Otočnoga bataljuna Josipa Pulju, redom hrvatskoga trolista Nikšu Ivanca, Milorada Kovačevića i Joška Merhara, te redom hrvatskoga pletera Krstu Barabu.

Uoči posjeta Škabrnji predsjednik Josipović otkrio je i spomenik poginulom branitelju Miljenku Zoriću u Tinju


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.

  Vezane vijesti