Događaji

Projekt za oživljavanje Poluotoka

Jeste li za "Đir po gradu"?

Jeste li za

Vratimo život u staru gradsku jezgru

Dođite u grad i popijte kavu za 4 kune - ovim riječima gradonačelnik Zadra, Zvonimir Vrančić, najavio je akciju koju organizira grad, zajedno s Turističkom zajednicom i Udrugom obrtnika grada Zadra.

Svjedoci smo da je Zadar turističko središte, ima sjajnu predsezonu i postsezonu, no u zimskim mjesecima život u povijesnoj jezgri odumire. Projekt "Đir po gradu" tome bi trebao stati na kraj. Inicijativa je krenula od MO Poluotok, a pokaže li se dobrom, i drugi dijelovi grada mogli bi izaći sa sličnim akcijama.

 

Kalelargu će tako sredinom studenog pa sve do Tri kralja ispuniti miris bakalara, kojega će od 25. 11. svake srijede pripremati gradonačelnik i njegovi suradnici, te brojne osobe iz zadarskog javnog života. Degustirat će se domaća vina i zapjevat će klapa. U suradnji s udrugom Eko Zadar, bit će organizirana prodaja autohtonih proizvoda, kao i štandovi s božićno-novogodišnjim asortimanom.

Grad ove godine nije uspio organizirati postavljanje leda i dječjih igrališta, no Vrančić vjeruje kako je ovo tek početak, pa sljedećih godina možemo očekivati još sadržaja.

Gradonačelnik Zvonimir Vrančić na sljedećem kolegiju trebao bi iznijeti prijedlog kojim će svakako doprinijeti vraćanju života na pusti Poluotok.  Odluka će se odnositi na nižu cijenu najma svim korisnicima gradskih prostora.

 

Gradonačelnik Vrančić kazao je kako će se ta odluka, ukoliko je priihvati Gradsko vijeće, odnositi na sve korisnike gradskih prostora, ne samo na Poluotoku. Cijena najma bila bi niža 10 posto za siječanj i veljaču, no postojat će dva uvjeta: korisnik prostora mora podmiriti sve obveze prema gradu, te imati kontinuiran rad u zimskim mjesecima  

Ako ste mislili da su feštice u Varoši odnešene prvim jesenjim kišama, razveselit će vas vijest da se feštice vraćaju, ovaj put u "zimskom" ruhu, od 20 sati do ponoći.

Brojne trgovine i ugostiteljski objekti, njih 150, na svojim će izlozima imati naljepnicu "Đir po gradu". One će nuditi brojne popuste i pogodnosti. Osim besplatnog parkinga, ova akcija svakako će privući Zadrane u "đir po gradu". Kavu ćete plaćati 4 kune, a u restaranu ćete moći dobiti obiteljski menu po cijeni od 60 kuna, s pogodnošću besplatnog taxi prijevoza.

Osim Bakalara s gradonačelnikom, štandova, popusta, u projekt će se uključiti i kulturne institucije, poput muzeja i kazališta, te vrtići i osnovne škole sa svojim programima.

Ovaj projekt pozdravljaju i Mladen Malta, predsjednik Udruženja obrtnika grada Zadra, kao i Branko Ganzulić, zamjenik predsjednika Turističke zajednice grada Zadra.

Ganzulić napominje kako se radi o projektu koji će zasigurno postati "zadarski obrazac", složen projekt koji će preslikati i druge urbane sredine. Kako je kazala Danijela Rimanić iz Cosmopolit media, koordinatora projekta, očekuje se odaziv i drugih sudionika. Jedino što je još potrebno ste vi, građani grada Zadra.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.