Događaji

EXPO 2012

Morske orgulje putuju u Koreju

Morske orgulje putuju u Koreju

Na natječaju Ministarstva vanjskih poslova, prva nagrada za multidisciplinarno idejno rješenje hrvatskog nastupa dodijeljena je Nikoli Bašiću i Mariniprojekt d.o.o. za projekt ''Seambiosis''. Nagradu u iznosu od 50 tisuća kuna prati i odlazak na renomiranu međunarodnu izložbu EXPO 2012. koja će se od svibnja do kolovoza održavati u Koreji.

Tema izložbe je ''Živi ocean i obala: raznolikost resursa i održivih aktivnosti", koju je Bašić predstavio instalacijom kao verzijom Morskih orgulja na zadarskoj rivi. One su simbol simbioze mora i čovjeka, najveći prirodni instrument na svijetu. Suradnici na projektu su arhitekti Matija Huzjak, Mate Režan, Lucija Melada, Vedran Miočić Stošić, Luka Nekić, Zvonimir Bušić, Ivan Kujundžić, zatim Davor Šarić, Slaven Tahirbegović, Boris Mataija, Venci Butić i Orguljaški atelier "Heferer" Zagreb.

Instalaciju čini podij s cilindrima od pleksiglasa u kojima je morska voda i orguljske svirale, označene tonom u boji, koje posjetitelji izložbe mogu sami uroniti u vodu i tako proizvesti zvuk nalik onome koji proizvode Morske orgulje. Na specijalnim projekcijskim platnima ''zaplivat'' će ribe, brodovi, kruzeri, kako bi se stvorila atmosfera sa zadarske rive. Da bi doživljaj bio potpun, prostor će mirisati na more.

Na ovogodišnjem EXPO-u očekuje se 8 milijuna posjetitelja.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.