Događaji

Hrvati na sedativima

Xanax među deset najtraženijih lijekova u Hrvatskoj

 Xanax među deset najtraženijih lijekova u Hrvatskoj

U Hrvatskoj je prodaja xanaxa u posljednje tri godine povećana s 5,3 na šest milijuna kuna godišnje

Dok se u SAD-u zbog rapidnog porasta ovisnosti o tom lijeku, sedativ xanax (generički naziv alprazolam) nastoji zamijeniti drugim skupinama lijekova protiv tjeskobe i panike, Hrvati sve češće tjeskobu liječe upravo njime. Riječ je o lijeku za smirenje iz skupine benzodiazepina, koji je zamijenio nekad popularni valium, i koji se iz godine u godinu penje prema vrhu ljestvica potrošnje lijekova, piše novilist.hr

Splitski liječnici uočili su da su lijekovi uz marihuanu postali najdraža droga među mladima, jer do njih lako dolaze, ili u kućnim ljekarnama ili na ulici. U Zavodu za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije kažu kako se s kombiniranjem lijekova i alkohola počinje već s 12 ili 13 godina. Po riječima Željka Ključevića, voditelja Službe za prevenciju ovisnosti, najčešće se zloupotrebljavaju lijekovi protiv tjeskobe, među njima apaurin, praxiten i xanax, koji su po potrošnji prestigli antibiotike pa se mogu naći u gotovo svakom domu.

U Hrvatskoj je prodaja xanaxa u posljednje tri godine povećana s 5,3 na šest milijuna kuna godišnje, a s 12. mjesta popeo se na deseto mjesto najtraženijih lijekova u zemlji. Riječ je o lijeku koji među sedativima ima najveći objektivni potencijal, što znači da se o njemu najbrže razvija ovisnost, potvrđuje Zoran Zoričić , psihijatar iz KB Sestara milosrdnica. Ipak, to je izvanredan lijek koji ima jako dobre rezultate ako se uzima pod strogim liječničkim nadzorom i na određeno vrijeme, tumači Zoričić, koji kaže kako osoba koja uzima alprazolam dulje od mjesec i pol dana sasvim sigurno razvije ovisnost.    

Dr. Mirjana Orban  iz zagrebačkog Centra za prevenciju ovisnosti kaže kako evidentiranih ovisnika o lijekovima nema mnogo, a uglavnom se liječe bolnički, no smatra da se benzodiazepini, kojima pripada i xanax, definitivno previše propisuju. Prema podacima Agencije za lijekove (HALMED), ukupna godišnja potrošnja na lijekove s djelatnom tvari alprazolam povećala se sa 18,7 milijuna kuna u 2008. godini na 22,8 milijuna kuna u 2010. godini, a xanaxa s 5,3 na šest milijuna kuna.

Tijekom 2008. godine Hrvati su popili 400.000 kutija xanaxa, a prošle godine 66.000 kutija više.  Podaci Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo kažu da je 2004. godine na odvikavanju od sedativa u hrvatskim bolnicama bilo 108 pacijenata, dok ih je 2009. godine bilo gotovo dvostruko više – ukupno 185. Intoksikacija lijekovima uzrokom je 3,4 posto smrti među ovisnicima.

Novilist.hr/ezd


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.