Događaji

Otkriven uzrok bolova

Sanaderu uzeli uzorke za biopsiju, sumnja se na tumor

Sanaderu uzeli uzorke za biopsiju, sumnja se na tumor

U liječničkim se kuloarima, između ostalog, spominju problemi sa slezenom, gušteračom, štitnjačom…, a sumnje, između ostalog, “padaju” i na tumor

Otkriven je uzrok jakih bolova u lijevoj nozi koje već tjednima trpi pritvoreni bivši premijer Ivo Sanader - dežurni liječnici u KBC-u Zagreb, koji su ga pregledali, dijagnosticirali su mu Sudeckov sindrom, piše slobodnadalmacija.hr

Riječ je o promjenama koje nastaju na šaci ili stopalu nakon neke prethodne traume ruke ili noge, najčešće kao komplikacija dugotrajne imobilizacije. To je relativno ozbiljna dijagnoza koja često može rezultirati i potpunom neupotrebljivošću zahvaćenog uda.

No, liječnike, prema neslužbenim informacijama, značajno više brine to što je Sanader naglo smršavio. U nešto više od mjesec dana izgubio je 20 kilograma, premda nije bio na dijeti, što bi moglo biti znak neke ozbiljne bolesti, zbog čega je podvrgnut dodatnim pretragama. Uzeti su mu dijelovi tkiva radi biopsije, na osnovi koje bi se trebala postaviti dijagnoza.

U liječničkim se kuloarima, između ostalog, spominju problemi sa slezenom, gušteračom, štitnjačom…, a sumnje, između ostalog, “padaju” i na tumor. Na sve to se nadovezuje opravdan upit kako se Sanaderovim zdravstvenim stanjem nisu (po)zabavili austrijski liječnici u vrijeme dok je bio u zatvoru u Salzburgu, kada su i krenuli njegovi problemi s nogom. To su pitanje predstavnici medija nedavno postavili odvjetniku Čedi Prodanoviću, a on je odgovorio: “Očito se nisu previše trudili.”

Nagli gubitak kilograma, objašnjavaju nam liječnici, može biti posljedica stresa i depresije, kao i oštećenja štitne žlijezde, ali i neke zloćudne bolesti. Dodatna dijagnostika pokazat će i koliko je eventualno povećanje slezene, koja služi za filtriranje krvi, ali i radi kao dio imunološkog sustava.

U slučaju da mu je slezena povećana, što se već naveliko priča, to bi, kažu liječnici, moglo značiti da je pritvorenom bivšem premijeru oštećena jetra ili krvotvorni sustav, što opet može značiti da ima leukemiju ili limfom. Pojavile su se i neslužbene informacije da se radi o raku gušterače, od kojeg je obolio i bivši ministar obrane Branko Vukelić. Liječnici s kojima smo razgovarali komentiraju kako ta zloćudna bolest generalno nije povezana s povećanom slezenom, ali jest s naglim gubitkom kilograma.

Bolesnici se, nakon potvrde dijagnoze, u pravilu moraju suočiti s lošim prognozama i malim šansama za ozdravljenje, a razlog leži u činjenici da se kod većine pacijenata simptomi javljaju tek nakon što se bolest proširi na lokalne strukture i nakon što već metastazira na jetru i pluća.

Pacijenti se najčešće žale na naglo i neobjašnjivo mršavljenje, smanjenje teka, umor, iscrpljenost, opću slabost i bolove u abdomenu koji se vremenom šire i na kralježnicu, a česta je i pojava depresije. No, za sada su to sve samo nagađanja, a jedino što je sigurno jest da se kod Sanadera, nakon ozljede gležnja i puknuća koščica u stopalu, razvila Sudeckova bolest, odnosno kompleksni regionalni bolni sindrom, koji je čest problem u fizijatrijskoj ambulanti, a ako se ne prepozna odmah, vrlo se dugo i relativno neuspješno liječi.

Bolest se manifestira bolovima u zahvaćenom području ruke ili noge, zatim lokalnom osteoporozom (propadanjem kostiju), otokom i promjenom boje kože, te značajnim padom funkcija bolesnog uda. Fizijatri navode kako se, ako se sindrom prepozna na vrijeme, bolesnik izliječi u roku od 10 do 15 dana, međutim problem nastaje kada bolest postane kronična i kada, unatoč terapiji, može doći do atrofije mišića i potpunog propadanja zahvaćene ruke ili noge.

Liječenje se, kako doznajemo, sastoji u kombiniranju fizikalne terapije s kortikostereodima i calcitoninom, odnosno hormonom štitnjače čiji se sintetski pripravak daje u obliku nazalnog spreja u situacijama kod kojih postoji apsorpcija kosti, a ima i dobar analgetski učinak. Može se stoga pretpostaviti kako će Sanader tijekom sljedećih tjedana gotovo svakodnevno iz Remetinca putovati u zdravstvenu ustanovu gdje će mu se obavljati terapija.

 slobodnadalmacija.hr/ezadar


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.