Događaji

Odjeci splitskog Gay Pridea

Zelena akcija najoštrije osuđuje divljanje i napade na sudionike splitskog Gay Pridea

Zelena akcija najoštrije osuđuje divljanje i napade na sudionike splitskog Gay Pridea

U povodu događanja na i oko subotnjeg splitskog Gay Pridea službeno priopćenje medijima stiglo je iz Zelene akcije. Pismo koje potopisuje supredsjednica Vlasta Toth prenosimo u cjelosti.

"Povodom Gay Pride-a u Splitu Zelena lista, pridružena članica Europskih zelenih, najoštrije osuđuje subotnje divljanje i napade
fašistoidnih primitivnih hordi na sudionike 1. Gay Pride-a u Splitu.

Kamenovanje, pljuvanje, bacanje suzavca, petardi i svega što se moglo naći pod rukom ne može se ničim opravdati. Užasno zvuče obrazloženja iz ustiju splitskog gradonačelnika ili pojedinih
predstavnika katoličke crkve u stilu „moglo je biti i gore" ili „dobili su što su tražili".

Još gore zvuče službene konstatacije predstavnika vlasti, od premjerke do policijskih načelnika, koji jednodušno izražavaju zadovoljstvo trudom policije koja je „...odradila posao najbolje što je mogla, ali građani su bili tako revoltirani da se ništa više nije moglo...".

Da li je to zaista tako? Smatramo da nije.

Jer, tzv.revoltirani građani su odavna svima poznati likovi koji slične izgrede rade po stadionima širom Lijepe naše ali i Europe. Oni uvijek nekim čudom prođu s tek lakšom prekršajnom prijavom radi remećenja javnog reda i mira, mada uvijek ima i razbijenih glava, i slomljenih ruku, i devastiranih stadiona, tramvaja, autobusa i izloga.

Zašto privedeni izgrednici koji su razbijali glave i smrću prijetili sudionicima Pride-a nisu kazneno prijavljeni za zločin iz mržnje kako to predviđa renovirani kazneni zakon?

Zašto je tako „dobro organizirana policija" uopće dozvolila bliski kontakt protivnika i sudionika Pride-a, kad je cijela zemlja znala što se sprema zahvaljujući plakatima mržnje kojim je Split bio obljepljen danima prije Pride-a??? Zašto policija nije ništa poduzela protiv autora plakata?
Zar krv, suzavac, petarde, kamenje, pepeljare uz povike „ubi, ubi pedere" nisu dovoljna mržnja i razlog da se nekog po toj osnovi konačno i kazni? Koliko još nasilja treba hrvatskoj policiji i
odvjetništvu da bi primijenili Zakon?

Benevolentan odnos vladajućih prema takvoj vrsti nasilja postoji već godinama. Zahvaljujući tome stvoren je određeni sloj ljudi koji javno i slobodno ispoljavaju fašizam bilo da su na stadionu, koncertu ili u ovom slučaju na Gay Pride-u. Jučer su vikali ubi,ubi purgere/tovare, danas pedere, a sutra to mogu biti crnci ili židovi, ili ...ali onda će biti kasno kad razbiju prozore i na „našoj kući".

Splitski Pride je dokazao da Hrvatska kad su ljudska prava u pitanju ima zakone na papiru - a da se u stvarnosti oni najčešće ne primjenjuju i ne poštuju.

Nažalost, u potpunosti su u pravu nizozmska veleposlanica i članica EU parlamenta koje su svjedočile Pride-u, kad pokazuju veliku sumnjičavost u vezi hrvatskog zatvaranja Poglavlja 23."

Za Zelenu listu,
Vlasta Toth, supredsjednica


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.