Događaji

U punom profilu

Kosor otvorila puni profil autoceste na Istarskom ipsilonu od Kanfanara do Umaga

Kosor otvorila puni profil autoceste na Istarskom ipsilonu od Kanfanara do Umaga

Puni profil autoceste od Kanfanara do Umaga otvoren je osam mjeseci prije roka, a u njegovu izgradnju koncesionar Bina-Istra uložila je 142,8 milijuna eura

Premijerka Jadranka Kosor otvorila je u utorak drugu dionicu punog profila Istarskog ipsilona od Kanfanara do Umaga u dužini od 50 kilometara. Otvaranjem ove dionice autocestom se sada može cijelom zapadnom obalom Istre od Pule do slovenske granice u dužini od 80 kilometara, piše slobodnadalmacija.hr

Puni profil autoceste od Kanfanara do Umaga otvoren je osam mjeseci prije roka, a u njegovu izgradnju koncesionar Bina-Istra uložila je 142,8 milijuna eura. Svih 80 kilometara autoceste pak koštaju 228 milijuna eura. - Pustili smo u promet i pristupnu cestu od čvora Pula do Medulinske ceste, a do sredine lipnja bit će otvoren i dio do Pomera. U listopadu ćemo u promet pustiti i dionicu od Kanfanara do Rogovića, kraj Pazina.

No i nakon toga idemo dalje. Započet ćemo s pripremnim radovima za izgradnju punog profila autoceste od Pazina do Matulji, uključujući i drugu cijev Tunela Učka. Očekujemo da ćemo sredinom 2012. godine započeti s građevinskim radovima, kako bi ovaj dio autoceste uključujući i drugu cijev Tunela Učka bio završen do 2015. godine.

Vjerujemo kako ćemo nakon toga ići i u izgradnju drugog objekta vijadukta Mirna i Limska Draga - kazao je na svečanosti generalni direktor Bina-Istre David Gabelica. Premijerka Kosor primjetila je pak kako je ovo otvaranja autoceste od Kanfanara do Umaga još jedan povijesni dan za Hrvatsku u ovogodišnjem povijesnom lipnju.

- Ovo je ogromna potpora hrvatskom turizmu i hrvatskom gospodarstvu, ali i dokaz da Vlada posljednjih godina puno ulaže u Istru, ne samo u cestogradnju, već i u plinofikaciju, zbrinjavanje otpada, a uskoro i u veliki turistički projekt Brijuni-Rivijera.To pokazuje da se samo udruženim snagama može naprijed, samo ako se udruži znanje i rad, uz međusobno poštovanje i uvažavanje bez obzira na stranačku pripadnost - istaknula je premijerka Kosor.

Njoj se na, kako je kazao velikoj ulozi koju je odigrala u izgradnji punog profila autoceste na Istarskom ipsilonu, zahvalio istarski župan Ivan Jakovčić, koji je ustvrdio i kako je ova autocesta put prema Europi. - Autocesta donosi sigurnost građanima Istre i našim gostima, a gospodarstvu jaku konkurentnost - rekao je Jakovčić. Inače ukupna investicija u izgradnju punog profila autoceste na Istarskom ipsilonu, dionice Pula - Kanfanar, Kanfanar - Umag i Kanfanar - Rogovića, teška je 300 milijuna eura.

Ukupna pak cijena 145 kilometara autoceste, dvostruki pravci na vijaduktima i druga cijev Tunela Učka trebala bi iznositi čak 1,1 milijardu eura. Zanimljivo je da se na novoj dionici autoceste zaposlilo novih 50-tak radnika. Za ta je radna mjesta konkururalo čak 1700 nezaposlenih među kojima većina njih s fakultetskim diplomama.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.