Događaji

Udruga David:

Tko plaća indirektni trošak dolaska pape?

Tko plaća indirektni trošak dolaska pape?

"Dar ne bi trebala platiti ni hrvatska država ni hrvatska Katolička crkva jer je to - dar. Dar bi sa sobom trebao donijeti, ako je najveći svjetski moralni autoritet, sam Papa i sam ga platiti i pokloniti. Ako se dar plaća onda to nije - dar!", komentirali su iz Udruge građana za zaštitu ljudskih prava David izjavu kardinala Josipa Bozanića o trošku za organizaciju Papinog dolaska.

Bozanić je tada rekao: "Mnogo toga u našem životu ne može se mjeriti samo novcem niti govoriti koliko to košta, kao onda kada se govori o daru ljubavi i životu. Papin dolazak ulazi u tu kategoriju, njegov dolazak je dar hrvatskoj crkvi, hrvatskom narodu i hrvatskoj državi".

Iz udruge David pitaju se je li Papin posjet Hrvatskoj potreban samo katolicima i/ili hrvatskim državnim interesima zbog političke situacije.

"Nije li kardinal Bozanić pastir koji bi trebao biti moralna vertikala hrvatskog društva bez pozivanja na Papu ili mu organizacija Papina posjeta treba da bi nestao u bespućima Vatikana? Nadalje, ako se mnogo toga ne može mjeriti samo novcem, tada bi upravo Crkva koja je puna novca, trebala stati na branik, pomoći socijalno osjetljivoj situaciju u Hrvatskoj, ali kasom, a ne lijepim riječima", ističu.

Iz Udruge David kažu da ako je tome tako, zašto je onda svijet u ovakvom moralnom stanju kada imamo ovakav svjetski autoritet i zašto se taj autoritet poziva u određenim slučajevima na diplomatski imunitet.

"Pozivanje na diplomatski imunitet znači da i nije sve onako kakvim se čini. Da je Papa takav moralni autoritet kakvim ga prikazuje Bozanić, EU bi itekako jedinstveno podržavala Papu, međutim kada je riječ o europskom Ustavu, činjenice govore suprotno. Hrvatska izgleda traži podršku na pogrešnom mjestu", zaključuju.

"Davidovci" ocjenjuju i da je nerealna izjava da će za ovakvu organizaciju Papinog dolaska i sve što je u programu troškovi iznositi 14 milijuna kuna.

Kako su kazali u priopćenju, svatko tko iole zna što znače višemjesečne pripreme (dolazak, osiguranje, ljudi angažirani na organizaciji, državni mediji, ministarstva, razne državne službe), zapitat će se li je li moguće sve što se priprema za svjetski moralni autoritet isfinancirati za te novce.

"Moguće samo kao osnovni direktni trošak, a indirektni koji se nigdje ne vidi, a postoji - tko to plaća i koliko to iznosi? Svaki bolji analitičar će zaključiti da iznos koji je objavljen ne odgovara realnosti", zaključuju iz Udruge.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.