Događaji

Festival znanosti

Sinj: Festival znanosti od 10. do 15. travnja

Sinj: Festival znanosti od 10. do 15. travnja

Svake se godine u Hrvatskoj održava Festival znanosti pod organizacijom Sveučilišta u Splitu, Zagrebu, Rijeci i Osijeku u suradnji s Tehničkim muzejom i British Councilom, a pod visokim pokroviteljstvom Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa.

U Sinju su krenuli prošle godine sa održavanjem istoga i postigli značajne rezultate. Gostovali su brojni poznati znanstvenici, održani su zanimljivi sati fizike, kemije i biologije u osnovnim i srednjim školama te su održane brojne tribine. Ove godine u planu je napraviti korak dalje te su u goste pozvani znanstvenici i popularizatori znanosti iz susjednih zemalja. Tako da se ove godine, po prvi puta u povijesti Republike Hrvatske, organizira  regionalni Festival znanosti na kojem će sudjelovati znanstvenici iz Slovenije, Hrvatske, BiH i Srbije.

Regionalni Festival podržao je i Predsjednik Ivo Josipović koji je na otvaranje poslao svoju osobnu izaslanicu prof. dr. sc. Ankicu Marinović.

Svake godine Festival znanosti ima određenu temu. Ovogodišnja tema je «Svjetlost». Festival znanosti u Sinju će se usmjeriti na teme od fundamentalne važnosti, tj. aktualne teme u modernoj fizici, kao što su: kvantna mehanika, elementarne čestice, Higgsov bozon, CERN, kozmologija, kaos ali i na šarolike teme iz raznih znanosti kao što su biologija, kemija, matematika, ekonomija, filozofija i sl.

Festival traje od 10. do 15. travnja 2011. godine, a  program je objavljen na stranicama www.fz-sinj.org.

Od znanstvenika koji su potvrdili svoj dolazak, izdvojili bi neka poznatija imena:

- Daniel Denegri, Saclay, Francuska,
- Esad Hadžiselimović, šef Odsjeka za Fiziku PMF-a u Sarajevu.
- Goran Senjanović, ICTP, Trst
- Milan Ćirković, Astronomski istraživački centar, Novi Sad.
- Ivica Puljak, FESB, Split
- Aleksandar Bogojević, Institut za fiziku u Beogradu.
- Marko Bračko, iz Ljubljane, PMF.,
- Ilja Doršner, PMF, Sarajevo
- Tijana Prodanović, PMF, Novi Sad.
- Vladimir Paar, akademik, PMF Zagreb
- Nikola Kallay, akademik, PMF Zagreb.
- Simeon Oka, glavni urednik časopisa Thermal Science, Beograd.
- Mirela Holy, ekologinja i saborski zastupnik, Zagreb.  

Javne tribine održat će se u Dvorani Franjevačkog samostana u popodnevnom terminu. Biti će održano nekoliko tribina, od kojih bi izdvojili sljedeće:

- Prepoznavanje pseudoznanosti - važan dio znanstvene pismenosti

Na toj tribini će se govoriti razlici između znanosti i pseudo-znanosti, o utjecaju pseudo-znanosti (astrologija, tarot, stvari na rubu znanosti i sl.) na društvo, njezinoj štetnosti ili eventualnoj korisnost, ljudima odgovornim za širenje iste, o stvarima koje su između znanosti i pseudo-znanosti i sl. Najviše će se doticati pitanja zašto veliki broj ljudi vjeruje u nadnaravno. Neki od predavača su: dr. sc. Saša Ceci, dr. sc. Dario Hrupec, te evolucijski psiholog Igor Mikoušić.

- Energija i ekologija

Na toj tribini raspravljat će se o obnovljivim izvorima energije, nuklearnoj renesansi i pitanjima važnim za energetsko političku strategiju Republike Hrvatske. Potpuni popis predavača bit će objavljen naknadno, kada dobijemo službene potvrde. Neki od predavača su: dr. sc. Mirela Holy, prof. dr. sc. Samuel Oka, prof.dr.sc.Neven Ninić, prof.dr.sc. Frano Barbir, dr.sc.Marko Budimir.Voditeljica tribine je mr.sc.Maja Krčum.

- Budućnost hrvatskog obrazovanog sustava

Na toj će se tribini raspravljati o nedostatcima reforme obrazovanja, kako bi se izbjeglo stvaranje neobrazovanih ljudi.  Neki od predavača su: prof.dr.sc.Franjo Sokolić, akademik Vladimir Paar, akademik Nikola Kallay, dr. sc. Mile Dželalija, prof. dr. sc. Gvozden Flego  te ravnatelj Franjevačke klasične gimnazije u Sinju mr. sc. fra Josip Grbavac. Moderator će biti novinar  Tomislav Čizmić Marović.

- Četiri dekana o ekonomskoj situaciji u Hrvatskoj

Pozvani su dekani Ekonomskih fakulteta sa Sveučilišta iz Splita, Osijeka, Zagreba i Rijeke. Još čekamo potvrdu jednoga od dekana. 

Predavači će održati i predavanja u sinjskim gimnazijama (Franjevačkoj klasičnoj gimnaziji u Sinju sa pravom javnosti i Općoj gimnaziji Dinka Šimunovića), kao i u osnovnim školama i vrtićima. Kao i prošle godine, i ovaj put će se sinjskim srednjoškolcima održati predavanja iz predmeta kojima se znanstvenici bave na školskim satovima tih predmeta.       

Osim toga, organizirati ćemo radionicu sa nizom zanimljivih eksperimenata u kojima će se srednjoškolcima na jednostavan način prikazati kako funkcionira priroda (oceani, oluje, oblaci i sl.). Uz to će se održati još dvije radionice: o robotima i interaktivnom učenju.  Također bi naglasili  da će biti organizirana radionica iz kemije za najmlađe, te da će organizatori postaviti teleskop u Sinj gdje će svaku večer građani moći gledati zvjezdano nebo  u asistenciju  astronoma .

 Na ovom znanstveno - popularnom skupu, znanstvenici iz navedenih zemalja zajedno će surađivati na edukaciji, prvenstveno mladih ljudi, kao i svih građana koji su zainteresirani za popularna predavanja - jer je cilj popularnih predavanja da se znanost, na zanimljiv način, približi svakom građaninu. Znanstvenici će biti ujedinjeni jednim ciljem: približiti građanima ljepotu znanosti.

Također, valja naglasiti da će iz svake navedene zemlje biti pozvan i jedan student koji će na Prirodoslovno - matematičkom fakultetu u Splitu predstaviti splitskim studentima studij iz svoje zemlje. Na taj način će se potaknuti suradnja i povezanost među mladim studentima znanstvenih usmjerenja.

Sve informacije možete naći na internetskim stranicama www.fz-sinj.org ili na facebook-u.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.