Događaji

Dan turističkih vodiča

Zadrani, turisti u svom gradu

Zadrani, turisti u svom gradu

Obilježavanju Međunarodnog dana turističkih vodiča danas su se priključili i članovi zadarske Udruge 'Donat', koji su svim zainteresiranima omogućili 'đir po gradu' - potpuno besplatno.

Besplatni razgled grada pod geslom 'Zadrani, turisti u svom gradu' , u organizaciji Udruge Donat započeo je na Narodnom trgu u deset sati, a biti će organiziran i poslijepodnevni razgled, s početkom u 17 sati. Pješice će se razgledati stara gradska jezgra u trajanju od 1,5 sati, s ciljem upoznavanja građana sa povijesno-kulturnom baštinom Zadra, grada starijeg od vječnog Rima.

Sonja Lovrić-Lilić iz udruge 'Donat' kazala nam je kako radi najljepši posao na svijetu.

'Ovaj posao je divan, kada volite šetnju, svoj grad, sve one sitne detalje koje ga čine jedinstvenim. Goste najviše fasciniraju vječni Forum i Morske orgulje, a bude i smiješnih pitanja, poput: Imate li CD s glazbom Orgulja?'

Turistički vodič u svom poslu susreće se s različitim ljudima i različitim situacijama, pa je vrlo dinamičan, i kako kaže Lovrić-Lilić, 'đir za koji vam plate nemate nigdje'.

'Neke kolege obave i po pet razgleda dnevno. To može biti vrlo naporno. Dvadeset sam godina turistički vodič. Dovoljno mi je provesti jednu grupu svakih nekoliko dana i presretna sam'.

Lovrić-Lilić ističe kako veliki problem za svakog turističkog vodiča u Zadru predstavljaju WC-i, pa se nada da će se ta problematika uskoro riješiti, jer turistička sezona počinje već uoči Uskrsa.

Jedan od zanimljivih detalja koje Lovrić-Lilić voli spomenuti gostima je onaj o Stupu srama, na kojem bi završili i oni koji su psovali u javnosti. 'Bojim se da bi nam danas trebalo jako puno takvih stupova', smatra Lovrić-Lilić

Na Narodnom trgu, osim medija koji su došli popratiti događaj, pojavile su se svega dvije djevojke zainteresirane za besplatan razgled.

Uzmemo li u obzir kako se radi o jutarnjim satima, kada se većina građana nalazi na radnom mjestu, to nas ne čudi, ali zavirimo li u kafiće na Poluotoku, možemo utvrditi da ima puno onih koji tamo provode svoje 'radno vrijeme' i nisu zainteresirani za besplatan đir s vodičem.

Za sve one koji nisu mogli doći, još jedna prilika nudi vam se danas od 17 sati na Narodnom trgu.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.