Događaji

Vlada šuti

Novinari Vjesnika u strahu za posao

Novinari Vjesnika u strahu za posao

Novinari Vjesnika danas su Vladi RH uputili otvoreno pismo koje prenosimo u cijelosti

Posljednjih tjedana među novinarima zaposlenima u Vjesniku kruže razne priče o sudbini njihova medija, pa tako i da će se Vjesnik prestati tiskati. Njihov poslodavac - Vlada - i dalje o svemu šuti dok 108 stalno zaposlenih radnika i dalje strepi za svoju budućnost.

Novinari Vjesnika danas su Vladi RH uputili otvoreno pismo koje prenosimo u cijelosti, a potpisuju ga Marijana Matković, predsjednica Radničkog vijeća, Nada Dmitrović Krištofić, zamjenica povjerenice Sindikata novinara Hrvatske i Zlatko Herljević, predsjednik Vjesnikova ogranka HND-a.

Mi, novinari i ostali zaposlenici Vjesnika pet dana prije mogućega gašenja našeg lista ne znamo ništa o sudbini novina u kojima radimo, kao ni o sudbini naših radnih mjesta jer na ta pitanja nismo dobili nikakav odgovor ni od direktora Bojana Divjaka, ni od glavnog urednika Darka Đuretka, kao ni od predsjednika Uprave Narodnih novina Milivoja Fučkara, a na naše pozive ne odgovara ni Vlada RH.

U ponedjeljak, 14. lipnja 2010., Nadzorni odbor Narodnih novina donio je odluku da od 1. srpnja 2010. više neće izdavati list Vjesnik, što znači da je ostavljeno samo 15 dana da se donese odluka o budućnosti lista koji izlazi punih 70 godina! Budući da je list u vlasništvu Vlade RH te da je Vlada RH imenovanjima glavnih urednika i direktora godinama određivala i uređivačku politiku i odluke uprava koje su nas dovele do ruba, Vladu RH smatramo odgovornom za stanje u kojem je danas list Vjesnik.

Tražimo stoga suvislu informaciju o tome što će biti s Vjesnikom i njegovim novinarima i ostalim zaposlenicima nakon 1. srpnja 2010. godine, odnosno, postoji li spremnost Vlade RH da pomogne u očuvanju Vjesnika te da stvori pretpostavke za izradu kvalitetnog projekta kojim bi se osigurao ne samo opstanak lista nego i njegov razvoj.

Mi, novinari i ostali zaposlenici lista Vjesnik, vjerujemo da postoji dugoročno održivo rješenje za naš list, te nudimo model prema kojem bi se Vjesnik definirao kao javno glasilo, građanski list s uravnoteženom uređivačkom politikom koja bi uvažavala različite političke opcije i potrebe svih društvenih skupina; list s ozbiljnim i analitičkim sadržajem te takvom organizacijom poslovanja koja bi jamčila da ne bude teret ni za državni proračun ni za tvrtke s kojima bi se eventualno spajao. Uvjereni smo da u Hrvatskoj postoji potreba za dnevnim novinama takvog profila, kao što smo uvjereni da Vjesnik nakon određenog roka prilagodbe može povećati tržišni udio i biti samoodrživ. Mi, vjesnikovci, znamo da možemo napraviti takve novine.

Model javnoga glasila podrazumijeva i obavezno donošenje zakona o Vjesniku čiji smo radni prijedlog izradili u suradnji sa stručnjacima još prije gotovo pet godina i ponudili ga HND-u kao prijedlog za javnu raspravu. Tim bi se modelom definirala uređivačka politika usklađena s profesionalnim novinarskim standardima, uveo transparentan izbor glavnog urednika te bolje definirao način organizacije poslovanja tvrtke koja je izdavač lista. Sličan je model u Hrvatskoj dosad bio rezerviran za elektroničke medije, ali nigdje nije definirano da to ne mogu biti i dnevne novine.

Skupština HND-a prije pet godina usvojila je zaključak po kojemu se HND zalagao za donošenje zakona o Vjesniku, a Središnji odbor HND-a, na zahtjev Vjesnikova ogranka HND-a, još 2006. godine zatražio je donošenje takvog zakona. Podsjećamo da je Vjesnik danas jedini državni medij koji nije uređen zakonom.

Naglašavamo da novinari i drugi zaposlenici Vjesnika nikad nisu sudjelovali ni u jednoj poslovnoj i uređivačkoj odluci važnoj za list, niti su na njih mogli bitno utjecati. Štoviše, Radničko vijeće, SNH i HND Vjesnika nebrojeno su puta upozoravali i uprave i nadzorne odbore na štetne odluke, ali i na propuste u uređivačkoj politici koji su doveli do loših poslovnih rezultata, a time i do ugrožavanja radnih mjesta novinara i honorarnih suradnika Vjesnika, o čemu postoje pisani tragovi i u Sindikatu novinara Hrvatske i u Hrvatskom novinarskom društvu. Sve, na žalost, bez odjeka.

Danas smo redakcija koja ne izdaje svoj list (izdavač su Narodne novine d.d., a mi radimo u tvrtki-kćeri Narodne novine-Press d.o.o.) i nema svoj prostor (sve prostore u Zagrebu nakon spajanja lista s Narodnim novinama zadržao je Vjesnik d.d., odnosno Tiskara, a dio imovine po dopisništvima se rasprodaje), te bismo se uskoro i iz prostora u kojem smo sada u najmu trebali iseliti, jer je Tiskara već najavila njegovu prodaju.

U ime 108 stalno zaposlenih novinara Vjesnika te stotinjak povremenih i stalnih honoraraca u listu, pozivamo Vas na 45. dodjelu Vjesnikovih nagrada u kulturi, na vrlo skromnu proslavu koja će se 29. lipnja održati u Muzeju za umjetnost i obrt u Zagrebu, a kojom ćemo ujedno obilježiti 70. rođendan našeg lista.

Iskreno se nadamo da to neće biti i njegova posljednja obljetnica. - stoji u otvorenom pismu Vjesnikovih novinara Vladi.


Reci što misliš!