Događaji

Pred gašenjem

Novinari Vjesnika: Vlada je odgovorna za propast lista!

Novinari Vjesnika: Vlada je odgovorna za propast lista!

U pismu se upozorava i da je Vjesnik danas jedini državni medij koji nije uređen zakonom, iako se i Hrvatsko novinarsko društvo godinama zalagalo da se taj zakon donese

Novinari i zaposlenici lista Vjesnik, kojemu za koji dan nakon punih 70 godina postojanja prijeti gašenje, uputili su Vladi i premijerki Jadranki Kosor otvoreno pismo u kojem traže objašnjenje o daljnjoj sudbini zaposlenika lista.

U pismu se podsjeća da je Nadzorni odbor Narodnih novina, koje izdaju Vjesnik, prošloga tjedna donio odluku da od 1. srpnja list više neće izlaziti, a novinari i zaposlenici ni nakon višekratnih upita poslanih na adrese direktora Bojana Divjaka, glavnog urednika Darka Đuretka i predsjednika Uprave Narodnih novina Milivoja Fučkara, nisu dobili odgovor na pitanje što će biti s njihovim radnim mjestima.

"Vladu smatramo odgovornom za stanje u kojem se danas nalazi Vjesnik"

"Budući da je list u vlasništvu Vlade RH te da je Vlada RH imenovanjima glavnih urednika i direktora godinama određivala i uređivačku politiku i odluke uprava koje su nas dovele do ruba, Vladu RH smatramo odgovornom za stanje u kojem je danas list Vjesnik" upozorava se u pismu i zahtijeva objašnjenje što će biti s Vjesnikom i njegovim novinarima i ostalim zaposlenicima nakon 1. srpnja 2010. godine, odnosno, postoji li spremnost Vlade da pomogne u očuvanju Vjesnika te da stvori pretpostavke za izradu kvalitetnog projekta kojim bi se osigurao ne samo opstanak lista nego i njegov razvoj.

"Mi, novinari i ostali zaposlenici lista Vjesnik, vjerujemo da postoji dugoročno održivo rješenje za naš list, te nudimo model prema kojem bi se Vjesnik definirao kao javno glasilo, građanski list s uravnoteženom uređivačkom politikom koja bi uvažavala različite političke opcije i potrebe svih društvenih skupina; list s ozbiljnim i analitičkim sadržajem te takvom organizacijom poslovanja koja bi jamčila da ne bude teret ni za državni proračun ni za tvrtke s kojima bi se eventualno spajao" navode predstavnici Vjesnika i dodaju kako bi takav model zahtijevao i obavezno donošenje zakona o Vjesniku, čiji je radni prijedlog već izrađen.

U pismu se upozorava i da je Vjesnik danas jedini državni medij koji nije uređen zakonom, iako se i Hrvatsko novinarsko društvo godinama zalagalo da se taj zakon donese.

Također se podsjeća i da novinari i zaposlenici Vjesnika nikad nisu sudjelovali ni u jednoj poslovnoj i uređivačkoj odluci važnoj za list, niti su na njih mogli bitno utjecati, a u više su navrata upozoravali i na štetne odluke i propuste u uređivačkoj politici koje su dovele do loših poslovnih rezultata, a time i do ugrožavanja radnih mjesta novinara i honorarnih suradnika Vjesnika. Na ta upozorenja, navodi se, nitko nije reagirao.


Reci što misliš!