Događaji

Poljska se oprašta od predsjednika

Poljska: Pogreb bez svjetskih čelnika

Poljska: Pogreb bez svjetskih čelnika

U 14 sati počinje pogreb predsjedničkog para Kaczyinski u wawelskoj katedrali u Krakovu

Zbog vulkanskog pepela koji ometa zračni promet nad Europom nekoliko svjetskih čelnika neće doći na pogreb predsjedničkog para Kaczynski. Među njima su i američki predsjednik Barack Obama i njemačka kancelarka Angela Merkel, javlja HTV

Obama je razgovarao s vršiteljem dužnosti poljskog predsjednika Bronislawom Komorovskim i izrazio žaljenje što ne može doći. I istog razloga dolazak su otkazali trenutačni i bivši hrvatski predsjednici Ivo Josipović i Stjepan Mesić.

Put u Krakov otkazali su i švedski kralj Carl XVI Gustaf, finska predsjednica Tarja Halonen te španjolski premijer Jose Luis Rodriguez Zapatero i kralj Juan Carlos I. Izaslanstva Egipta, Makedonije, Indije, Japana, Južne Koreje, Meksika, Novog Zelanda i Pakistana također neće moći doći na pogreb. Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy bit će na pogrebu, a u Poljsku je stigao večeras.

Milijun ljudi na pogrebu

U 14 sati počinje pogreb predsjedničkog para Kaczyinski u wawelskoj katedrali u Krakovu. Ceremoniju je trebao predvoditi kardinal Angelo Sodano, osobni izaslanik pape Benedikta XVI, no i on je svoj dolazak otkazao. Nakon nje, Maria i Lech Kaczynski bit će položeni u katedralnu kriptu, panteon poljskih kraljeva i junaka.

Na jučerašnjoj komemoraciji za žrtve zrakoplovne nesreće u Varšavi se okupilo više od stotinu tisuća Poljaka. Vjeruje se da će na današnjem pogrebu posljednju počast Kazcynskima odati gotovo milijun ljudi.

Iako je Poljska ujedinjena u boli zbog smrti 96 pripadnika poljske društvene elite, mjesto pokopa Lecha Kazcynskog izazvalo je negodovanje dijela javnosti. Naime, u wawelskoj katedrali pokopani su poljski kraljevi i junaci pa su se mnogi zapitali je li i Kazcynski zaslužio biti ondje pokopan.

 


Reci što misliš!