Događaji

Mediji

Media Metar: Hrvati najviše vjeruju lokalnim internetskim medijima

Media Metar: Hrvati najviše vjeruju lokalnim internetskim medijima

Najmanje vjeruju tiskanim medijima i televiziji

Hrvatski građani najviše povjerenja imaju u internetske medije i radio, rekla je danas ravnateljica nezavisnog istraživačkog centra "Media Metar", Vanesa Benković, predstavljajući rezultate velikog istraživanja provedenog povodom obljetnice Fakulteta političkih znanosti.

U anketama istraživanja "Hrvatski novinari i mediji u očima građana: vjerodostojnost, povjerenje i utjecaj'' ispitan je reprezentativni uzorak od tisuću građana, a pokazalo se kako oni najviše povjerenja imaju i internetske medije i radio, dok najmanje vjeruju tiskanim medijima i televiziji.

Generalno, Hrvati više povjerenja imaju u svjetske medije, a na razini države više se vjeruje lokalnim medijima nego nacionalnim. 

48,6 posto građana smatra kako su mediji pod apsolutnom kontrolom vlasnika i izdavača, a 78 posto njih misli kako bi medije koji objavljuju neistine trebalo zabraniti. Da bi novinari trebali biti stručno osposobljeni za obavljanje svog posla, te da bi trebali obavljati ulogu kritičara nepravilnosti, informatora i savjetnika građana smatra gotovo 80 posto ispitanika.

Iako se priznaje kako su najčitanije teme one iz crne kronike, više od dvije trećine ispitanika slaže se kako mediji pretjerano forsiraju pesimistične teme. Igor Kanižaj s Fakulteta političkih znanosti rekao je kako prosječni Hrvat dnevno provede više od tri sata uz medije. Unatoč tome, gledanost televizije pada, a slušanost radija raste, rekao je.

Istaknuo je i kako je u 18 godina nezavisnog postojanja hrvatske došlo do procvata medijske industrije, ali je istodobno s time pala njena kvaliteta.


Reci što misliš!

 Izdvojeno