Događaji

Vanja Sutlić

Ivana Veličković: Želim da se Sutlić javno ispriča

Ivana Veličković: Želim da se Sutlić javno ispriča

Sutlić negira da je vrijeđao na nacionalnoj osnovi

Nakon što je javno objavljeno da je ravnatelj HRT-a Vanja Sutlić novinarku Ivanu Dragićević-Veličković nazvao 'četničkom kurvetinom', ona je najavila da će tražiti javnu ispriku, a ako treba, kazala je, zadovoljštinu će potražiti i na sudu. I sam ravnatelj Sutlić najavljuje tužbu zbog klevete.

Prema pisanju medija, svjedoci tvrde da je do Sutlićevog ispada došlo nakon što je novinarka Maja Sever vodila razgovor s Ivanom Dragičević-Veličković za potrebe emisije 'Trudionica', unatoč ravnateljevom nalogu da novinarka Dragičević ne bi trebala biti sugovornica.

'Rekla sam da mi ne pada na pamet prihvatiti takvu zabranu, te sam razgovarala s Ivanom u emisiji. Dan poslije Sutlić mi je pristupio i rekao: Tko ti je dozvolio da intervjuiraš tu četničku kurvetinu?' potvrdila je Maja Sever. O nacionalističkom Sutlićevom ispadu potvrdu je dala još jedna novinarka, Sanja Mikleušević, kao i urednica Lela Knežević te novinar Robert Zuber.

Zanimljivo je da je Maja Sever nakon više od godinu i pol tek sada izašla u medije s tom pričom. Kaže da su to na HRT-u svi znali, no zbog situacije, profesionalne i privatne, u kojoj je tada bila njezina kolegica Dragičević-Veličković, tada joj nisu rekli za Sutlićev ispad kako bi je poštedjeli.

'Šokirana sam jer to sada prvi put čujem. Ravnatelj tvrdi da to nije rekao, a četvero mojih kolega da jest. Ja ću svoj odgovor morati potražiti na sudu', kazala nam je Ivana Dragićević-Veličković te dodala da je namanje što će tražiti javna isprika.

Sutlić se pak obratio priopćenjem koje je javnosti poslao glasnogovornik HRT-a Janos Roemer. Tvrdi da je tekst objavljen na portalu Index.hr 'notorna laž, očito smišljena radi njegove diskreditacije'.

Sutlić se pita zašto su nakon skoro dvije godine sudionici i svjedoci navodnog vrijeđanja odlučili progovoriti te najavljuje pokretanje sudskog postupka 'protiv štete koja mu je nanijeta ovakvim neistinama'.'Ma super, neka me tuži, ja tvrdim da je to istina', kazala je za tportal Maja Sever koja je zaslužna za informiranje javnosti o Sutlićevoj verbalnoj eskapadi.

Na pitanje boji li se sankcija nakon što je u medijima 'nanijela ugled Sutliću i HRT-u', kako sam direktor tvrdi, Sever je odgovorila: 'Ispred kodeksa ponašanja zaposlenika HRT-a je moj moral i moja ljudskost. Ne može mi nitko dati otkaz zbog toga.'

'U mojoj domovini Hrvatskoj u kojoj bi se trebali vrednovati nečiji profesionalni uspjesi, u 21. stoljeću, na pragu ulaska u Europu, ne mogu pristati na šovinizam i primitivizam', zaključila je Dragićević-Veličković, nekadašnja HRT-ova dopisnica iz Beograda.

Sutlić je u priopćenju kazao i da je 'neistina' da se ispričao Željku Kerumu nakon njegovih verbalnih ispada u emisiji 'Nedjeljom u dva'. 'Upravo suprotno, i u tom i u svakom drugom slučaju upozorio je da je svaki iskaz mržnje i netolerancije potrebno jasno i nedvosmisleno osuditi', stoji u priopćenju.

Na kraju priopćenja glasnogovornik HRT-a iznio je jedan podatak koji bi svim nevjernim Tomama, koji ne vjeruju ravnatelju HRT-a, trebao pokazati da Sutlić zapravo nema problema sa Srbima. 'Sutlićeva sestra, za koju je javno vrlo dobro poznato da je s njom u vrlo dobrim odnosima, udana je također u Beogradu. Bi li doista bilo očekivano da takvom izjavom uvrijedi i najbližu vlastitu obitelj?' pita se Roemer.

'Ja ne znam što se točno dogodilo. Ako je točno ono što kolege tvrde, onda je to skandalozno i vrijeme je da Sutlić ode. Ja te kolege poznajem i smatram ih poštenima', kazao nam je Zdenko Duka, predsjednik HND-a. Kazao je da je nakon objave spornog članka Novinarsko društvo nazvalo nekoliko novinara ogorčenih Sutlićevim ponašanjem tražeći da se hitno nešto poduzme.

Pitanje nacionalističkih ispada aktualizirano je nakon skandiranja 'Ubij Srbina!' na nogometnoj utakmici mladih reprezentacija u Varaždinu. Tada je i Sutlić osudio takvo ponašanje, a premijerka Kosor kazala da bi HRT prilikom prijenosa trebao gasiti ton ako dođe do sličnih situacija.

Zanimljivo je da se na subotnjoj utakmici između Zagreba i Dinama ponovio varaždinski scenarij. Naime, navijači Dinama jasno i glasno su skandirali: 'Ubij Srbina!', a ni ovaj put se komentator HTV-a ni jednom riječju nije ogradio ili pak ispričao gledateljima koji su prijenos pratili preko malih ekrana.

Nakon što je spomenuto skandiranje na nedavnoj utakmici Hrvatske i Srbije uzrokovalo dosta rasprava u hrvatskoj javnosti, HTV se nakon tadašnjeg neograđivanja obvezao da će to ubuduće činiti. Tada se spominjalo i da će HTV u prijenosima gasiti ton ako dođe do sličnih ispada, kao što je najavljeno i da će se komentatori ograđivati od ovakvih uzvika s tribina. Međutim, ništa od toga se nije dogodilo.

'Vlada li HTV-om mafija?'

Ivana Dragičević-Veličković prije dvije godine dobila je opomenu pred otkaz zbog internog e-maila poslanog članovima HND-a na Prisavlju u kojem je postavila pitanje: 'Vlada li HTV-om mafija?'

U pismu je istaknula ljubavnu vezu novinarke Ivane Šikić s ubijenim Davorom Zečevićem, a prozvala je i Dijanu Čuljak-Šelebaj, ustvrdivši da je njezina sestra u ljubavnoj vezi s odvjetnikom Ljubom Pavasovićem-Viskovićem koji je branio Hrvoja Petrača i koji je odvezao Ivanu Šikić s mjesta Zečevićeva ubojstva.

Ravnatelj Vanja Sutlić kaznio ju je nakon što su članovi Etičkog povjerenstva zaključili da je svojim pismom teško narušila ugled HTV-a.

 


Reci što misliš!