Događaji

Regata

Murter: Regata Latinsko idro

Murter: Regata Latinsko idro

Svake godine u povodu blagdana sv. Mihovila, zaštitnika murterske župe, održava se regata Latinsko idro. Start joj je uvijek u uvali Hramina, plovi se iskljućivo latinskim jedrom u tradicijskim brodovima raspoređenim u tri kategorije: leut, gajeta i kaić.

Prilika je to da se obnove sjećanja na vrijeme kad su Murterini, kako bi došli do svojih prekomorskih posjeda na Kornatima i Modravama, na raspolaganju imali jedan od tipova tradicijskih brodica i vesla, odnosno u slučaju dobrog vjetra, latinsko jedro kao jedino pogonsko sredstvo.

Zahvaljujući svojim brojnim posjedima na kopnu (Modrave) i na susjednom otocju (Kornat, Žt, Sit), drevni se zaštitni znak Sredozemlja – latinsko jedro – održao u Murteru dulje i ukorijenio dublje nego na ostalim otocima Jadrana.

Murter, 270909.
Regata Latinsko idro.
Svake godine u povodu blagdana sv. Mihovila, zastitnika murterske zupe, odrzava se regata Latinsko idro. Start joj je uvijek u uvali Hramina, plovi se iskljucivo latinskim jedrom u tradicijskim brodovima rasporedjenim Murter: Regata Latinsko idro

 


Reci što misliš!