Događaji

4. Eno-eko-etno-gastro stol 2009.

Otvaranje biogradske turističke sezone: U znaku Plave zastave i 600 metarskog eno-eko-etno-gastro stola

Otvaranje biogradske turističke sezone:  U znaku Plave zastave i 600 metarskog eno-eko-etno-gastro stola

Plave zastave podignute na plažama Dražica i Bošana te u marini Kornati

Biograd na Moru je službenim otvaranjem pune turističke sezone postao centrom događanja Zadarske županije. Prvi dio ove hvale vrijedne manifestacije posvećen je Plavoj zastavi, ekološkom programu za plaže i marine čiji je primarni cilj održivo upravljanje i gospodarenje morem i priobalnim pojasem.

Jedan od povoda ovogodišnjeg domaćinstva, drugog po redu u okviru programa Plave zastave, Državne svečanosti Plave zastave i Svjetskog dana zaštite okoliša jest dodjela jedine nove Plave zastave u Hrvatskoj, biogradskoj plaži „Bošani".

Na tiskovnoj konferenciji koja je održana u hotelu „Ilirija" biogradska javnost se prisjetila 13 godina duge tradicije Plave zastave koju u Hrvatskoj provodi Udruga „Lijepa naša" u sklopu Zaklade za odgoj i obrazovanje za okoliš sa sjedištem u Copenhagenu u Danskoj.

Prva takva zastava u našoj je državi pripala marini Punat iz Punta na otoku Krku 1998 godine. Od tada pa sve do ove godine broj Plavih zastava je bio u porastu. Lani je Hrvatskoj pripalo 145, a ove godine 135 Plavih zastava (115 plažama, 20 marinama).

Dr. Ante Kutle, predsjednik udruge „Lijepa naša", takav negativni trend objašnjava pojavom recesije uslijed koje su koncesionari mijenjali vlasnike, a samim time i odustali od određenog broja Plavih zastava. Jedan od razloga vidi i u neozbiljnom pristupu pojedinaca programu Plave zastave, a od visokih ekoloških standarda udruga „Lijepa naša" neće i ne želi odstupiti.

Na konferenciji  su dodjeljene brončane plakete plažama i marinama koje su u programu Plavih zastava 5 godina. Uručio ih je Ivo Eškinja, direktor TZ Biograd n/M, a osvojili su ih: Zagrebački holding d.o.o. za plažu Otok veslača Zagreb na Jarunu i za plažu Malo jezero Zagreb, Jarun, Maistra d.d. za plažu turističkog naselja Amarin Rovinj, plaža Ambrera Pula, plaža Brioni Pula i plaža Istria Pula, plaža Balustrada Crikvenica, plaža Prosika Pag ugostiteljskog obrta Tomo Pag, plaža Stomorica Brela, Brodogradilište marina Betina d.o.o., te predstavnik grada Poreča za jednu od gradskih plaža.

Tonči Šangulin, dogradonačelnik Biograda n/M, dodijelio je srebrne plakete za 10 godina sudjelovanja u programu Plavih zastava i to: Plavoj laguni d.d. Poreč, plaža autokampu Valkanela Vrsar Maistra d.d., plaži Vrsar Maistra d.d., ACI marini Milna, ACI marini Jezera, ACI marini Korčula te ACI marini Vrboska.

Nakon svečanog podizanja Plave zastave na plaži „Bošana" isto je učinjeno u marini „Kornat", i to šestu godinu za redom, te na plaži „Dražica" kojoj je još prije šest godina dodijeljena prva Plava zastava u Biogradu n/M i u Zadarskoj županije uopće. Ovaj dio svečanosti popraćen je zvukovima Gradske glazbe Biograd i Tovareće mužike iz Sali kao i plesom mažoretkinja kojima su se u kasnijem defileu gradskim ulicama pridružile i brojne folklorne skupine.

Centralni događaj dana bez dvojbe bio je 600 metarski „Dugi svehrvatski eno-eko-gastro-etno stol" koji je zadovoljio sva nepca jer se na jelovniku našla čitava paleta okusa, od tripica, rižota, mesa, ribe, školjki, suhomesnatih proizvoda, sireva, kolača, sladoleda i pizze preko vina, likera i mnogih drugih vrhunskih poizvoda.

Stol je sadržavao i izvorne suvenire, a poneki su izlagači podsjetili na neke davne, pomalo izumrle običaje. Bogatstvo stola omogućila su 233 prezentera odjevenih u nošnje krajeva iz kojih dolaze, ponajviše iz Hrvatske, ali i iz susjednih nam zemalja Slovenije, Bosne i Hercegovine i Mađarske.

Ovu svečanost koja će se još dugo pamtiti začinili su srednjovjekovni biogradski kostimi na Narodnom trgu koji su svim prisutnima priuštili dašak prošlosti.

Fotogalerija: Dugi svehrvatski eno-eko-gastro-etno stol

Fotogalerija: Mažoretkinje, gradska glazba i srednjovjekovni biogradski kostimi

 


Reci što misliš!